Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Par bērna tiesību aizskārumu ārstniecības iestādei jāmaksā 500 eiro kompensācija

Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa atzinusi, ka, liedzot mātei atbalstīt bērnu ķirurģiskas manipulācijas laikā Stomatoloģijas institūtā, ir aizskartas bērna tiesības, un nolēmusi piedzīt 500 eiro lielu morālā kaitējuma kompensāciju par šo aizskārumu, otrdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma.

Kā vēstīja raidījums, šis spriedums ir precedents, ar kuru noteikts, ka vecākiem ir tiesības būt klāt bērna operācijā, ja gaidāmā manipulācija nav pārāk smaga. Savukārt smagu operāciju gadījumā vecākiem jābūt pēdējiem, ko bērns redz, ieslīgstot narkozes miegā, un pirmajiem, ko ierauga pamostoties.

Juristes Solvitas Olsenas tobrīd 12 gadus vecajai meitai Stomatoloģijas institūtā bija plānota neliela operācija, taču mātei neļāva palikt kabinetā pie bērna. Olsena nepiekrita atstāt bērnu vienu, bet ārsts atteicās veikt manipulāciju. Tiesas spriedumā teikts, ka tādējādi ir pārkāptas bērna tiesības un to aizskārums jākompensē arī ar 500 eiro morālā kaitējuma kompensāciju.

"Bērnu ārstēšanai vienmēr ir jāsaņem vecāku piekrišana, bērna viedoklis ir jāuzklausa, un vecākiem ir tiesības būt klāt," pēc sprieduma akcentēja Olsena.

Sev nelabvēlīgo tiesas spriedumu Stomatoloģijas institūtā nekomentēja, vien norādīja, ka vecāki drīkst atrasties ārsta kabinetā, izņemot kādas konkrētas manipulācijas, kad ārsts var palūgt atstāt telpu.

Olsena raidījumam skaidroja, ka arī Latvijā ikvienam bērnam ir tiesības slimnīcā just vecāku atbalstu, ja vien viņš pats to vēlas. Tas skarot gan vieglas manipulācijas, gan smagas operācijas vispārējā narkozē.

Top komentāri

...
.
Cīnīties par principu ir labi, bet tā kompensācijas prasīšana manī sagrāva visu labo iespaidu par šo juristi...
Diezgan liels stulbums
D
ražojam arvien mīkstčaulīgāku un vārgāku jauno paaudzi
Uldis
U
Pārāk maza kompensācija no tā negausīgā Stomatoloģijas institūta ar kosmiskajām pakalpojumu cenām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas