Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Par eļļas noplūdi Pļaviņu HES administratīvi soda Latvenergo

Valsts vides dienesta (VVD) Madonas reģionālā vides pārvalde par janvārī notikušo vides piesārņojumu Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) teritorijā administratīvi sodījusi AS Latvenergo, aģentūru LETA informēja dienesta pārstāve Maruta Bukleviča.

Administratīvās lietvedības gaitā konstatēts, ka Latvenergo izdarījis Latvijas Administratīvo pārkāpuma kodeksa 58.pantā paredzēto administratīvo pārkāpumu par gaisa, zemes, mežu vai iekšējo ūdeņu piesārņošanu ar notekūdeņiem, ķīmiskām vielām, tostarp bīstamām vai citām kaitīgām vielām, materiāliem vai atkritumiem, piegružošanu vai citādu kaitīgu iedarbību uz tiem.

Bukleviča norādīja, ka uzņēmumam piemērots naudas sods 1600 eiro apmērā. Taču pēc likuma paredzēta nosacīta daļēja atbrīvošana no naudas soda samaksas, proti, ja Latvenergo 15 dienu laikā samaksās lēmumā par administratīvā soda uzlikšanu noteikto naudas sodu 50% apmērā, uzņēmums tiks atbrīvots no pārējās naudas soda daļas samaksas, bet, ja nosacījums netiks izpildīts, naudas sods maksājams pilnā apmērā.

Pēc VVD informācijas, veicot naftas produktu savākšanu Pļaviņu HES ūdenskrātuves teritorijā, no 22.janvāra līdz 1.februārim kopumā tika savāktas 1,764 tonnas eļļas.

Pilnīga eļļas atsūkšana no transformatoriem iespējama tikai veicot to demontāžu, tāpēc joprojām saglabājās naftas produktu noplūdes piesārņojuma risks. Demontāžu paredzēts pabeigt līdz 15.maijam.

Patlaban, atbilstoši Latvenergo izstrādātajam pasākumu plānam, ik dienu tiek veikta transformatoru apskate, turklāt drenāžas caurulē ir izvietotas absorbējošas bonas. Līdz 1.septembrim plānots pārbūvēt lietus kanalizāciju, izveidojot naftas produktu uztvērēju.

Latvenergo komunikācijas direktors Andris Siksnis aģentūrai LETA norādīja, ka energokompānija darbībā ievēro augstākās vides pārvaldības prasības un aktīvi sadarbojas ar VVD.

''Šā gada janvārī, kad Pļaviņu HES teritorijā notika eļļas noplūde, Latvenergo speciālistu operatīva rīcība novērsa būtisku kaitējuma nodarījumu apkārtējai videi. Latvenergo apzinās savu atbildību un izpildīs VVD lēmumā noteiktās prasības, novēršot iespējamo risku tālākajam piesārņojumam līdz transformatora pilnīgai demontāžai. Latvenergo vides pārvaldības sistēmu īsteno atbilstoši ISO 14001 standarta prasībām, tādējādi energokompānija atbildīgi reaģē, iesaistās un ziņo VVD par notikumiem vides aizsardzības jomā,'' klāstīja Siksnis.

Pēc viņa paustā, par 22. janvāra Pļaviņu HES teritorijā notikušo negadījumu saistībā ar eļļas noplūdi no ekspluatācijā neizmantota transformatora Latvenergo nekavējoties informēja VVD Madonas reģionālā vides pārvaldi, kā arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu. Energokompānija sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu un SIA Eko Osta veica piesārņojuma likvidācijas pasākumus, lai pilnībā likvidētu negadījuma sekas.

''Enerģētikas uzņēmums, kura ražotnes un struktūrvienības pārstāvētas visā Latvijas teritorijā, ikdienas darbā ekspluatē ļoti sarežģītas tehniskas iekārtas, tādēļ ietekmes uz vidi monitorings ir nemitīga darba procesa sastāvdaļa, un ikviens incidents tiek novērsts profesionāli un ar atbilstošiem resursiem,'' pauda Siksnis.

Jau ziņots, ka 22.javārī Pļaviņu HES teritorijā notika aptuveni divu kubikmetru eļļas noplūde no norakstīta lieljaudas transformatora, kas izraisīja piesārņojumu un radīja apdraudējumu videi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas