Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Par retranslācijas pārkāpumiem būs jāatbild

Krievijas TV kompāniju sižeti par notikumiem Ukrainā, kuru saturs visnotaļ atšķiras no aculiecinieku stāstītā un var tikt uzskatīts par lielās kaimiņvalsts propagandu, ir raisījuši plašu diskusiju, tostarp sociālajos tīklos, vai šādu programmu retranslācija būtu aizliedzama vai ierobežojama, pirmdien raksta laikraksts Diena

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) vērsusies Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā ar lūgumu izstrādāt grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), kas noteiktu administratīvo atbildību par televīzijas programmu retranslācijas pārkāpumiem. Pašlaik regulējums atļauj ierobežot citu valstu elektronisko plašsaziņas līdzekļu retranslāciju Latvijā (ja notiek naida kurināšana, aicinājums uz karu, atainota vardarbība u. tml.), taču likumā nav noteikts, kādā veidā tā būtu ierobežojama.

NEPLP vadītājs Ainārs Dimants Dienai atzina, ka retranslācijas jautājums saasinājies tieši Ukrainas notikumu atspoguļošanas dēļ, bet līdzīga situācija jau savulaik bijusi, kad Krievijai bija konflikts ar Gruziju. "Krievijas kanāli, kuri ir Kremļa kontrolē, ieņem Kremļa pozīciju, bet jāsaprot, ka par to nevar atbildēt retranslētājs. Mēs esam pieprasījuši janvāra un februāra ierakstus no Pirmā Baltijas kanāla, kā arī nosūtījuši vēstules Lielbritānijas un Zviedrijas regulatoriem par janvāra un februāra raidījumu pārbaudēm, jo tieši šajās valstīs reģistrētas kompānijas NTV Mir un RTR Rossija," norāda Dimants. Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums paredz konkrētus nosacījumus, kad raidorganizācijām ir iespējams anulēt retranslācijas atļauju vai apturēt plašsaziņas līdzekļa darbību, taču šie nosacījumi atšķiras no likumā paredzētajiem kritērijiem retranslācijas ierobežošanai. APK patlaban neparedz nekādu atbildību par retranslācijas noteikumu neievērošanu (atskaitot atbildību par raidījumu izplatīšanu bez attiecīgas reģistrācijas). Jautājums, cik liela būtu summa, kas jāmaksā par pārkāpumiem retranslācijā, pagaidām ir atklāts, bet ārvalstu pieredze esot jau apkopota.

Taču - Diena konstatēja pretrunas atbildīgo personu teiktajā par likuma grozījumu virzību Saeimā.

Plašāk lasiet Ata Rozentāla rakstā Par rentranslācijas pārkāpumiem būs jāatbild pirmdienas, 3.marta, laikraksta Diena 8.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas