Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Par RPIVA nākotni tās studenti un darbinieki ir gatavi cīnīties arī tiesā

Jautājums par Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) pievienošanu Latvijas Universitātei (LU) valdībā tiks izlemts tuvākajā laikā. Tas gan nenozīmē, ka visi iesaistītie ir panākuši vienošanos. Lai gan izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība) uzsver, ka visi riski ir izvērtēti un citu organizāciju viedokļi ir ņemti vērā, joprojām ir skaļi iebildumi, īpaši uzsverot, ka process ir pārlieku sasteigts. Parādās arī tiesvedības riski.

Grafiks zināms

Absolūtas garantijas par turpmākajiem gadiem, piemēram, attiecībā uz RPIVA pašreizējo filiāļu tīklu vai citiem aspektiem, Šadurskis nesniedz, sakot, ka to var darīt tikai baznīca, bet vienlaikus uzsver, ka lēmums ir rūpīgi izanalizēts. Līdz šim ministrija ir saņēmusi virkni atzinumu, un tiek veikti precizējumi, gatavojot dokumentus Ministru kabinetam. Plāns šobrīd ir šāds: tuvākajās nedēļās valdības lēmums, kam sekos RPIVA likvidācijas komisijas izveide, kurai darbs būtu jāsāk 1. martā un divu mēnešu laikā jāizveido precīzs likvidācijas plāns, bet jau līdz ar šā gada septembri visas studiju programmas pārņem LU un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija. 

Savukārt līdz 2019. gadam studiju programmas tiks gatavotas nākamajai akreditācijai, kas lielā mērā ietekmēs to, kuras no tām tiks īstenotas arī turpmāk. Mērķis ir no 55 studiju programmām pāriet uz 20–30. Šim sagatavošanās darbam paredzēti arī Eiropas struktūrfondu līdzekļi. Paralēli iecerēts līdz šā gada 15. martam izveidot speciālu darba grupu konceptuāli jaunas skolotāju izglītības sistēmas izveidošanai. Darbs tai jāpabeidz līdz oktobra beigām. 


Pārmet steigu

Viens no iemesliem lielajiem iebildumiem ir ministrijas nospraustie termiņi. Tiem pamatu neredz gandrīz neviens cits. Kamēr LU un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas pārstāvji atzīmē, ka ir gatavi īstenot ministrijas plānu, ja to apstiprinās valdībā, RPIVA rektore Daina Voita norāda, ka lielajā steigā projektā ir pieļautas būtiskas kļūdas un trūkumi, bet akadēmijas viedokli neņem vērā. RPIVA joprojām neredz pamatojumu tam, ka, pēc Voitas sacītā, spēcīgāks spēlētājs pedagogu sagatavošanā tiek pievienots vājākam – attiecīgi LU. Bažas ir gan par studentu iespējām turpināt mācības, gan mācībspēku darbu, gan akadēmijas filiālēm, jo LU līdz šim tādas pieredzes nav. Te gan ministrs uzsver, ka visi RPIVA mācībspēki darbu varēs turpināt, līdz beigsies līgumu termiņi, savukārt pēc tam visiem būs vienlīdzīgas iespējas kandidēt nākamajā konkursā uz amata vietām. Tāpat arī visi studenti tiek pārņemti precīzi ar savu studiju programmu un esošajiem nosacījumiem attiecībā uz studiju maksu un citiem aspektiem. Arī visu astoņu RPIVA filiāļu darbība tiek turpināta kā līdz šim. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 23.februāra, numurā!

Top komentāri

Ulubelis
U
Par naudas kusaku ir jācīnās līdz pēdējam elpas vilcienam un veselais saprāts tiek nolikts kaktā.
UU
U
Jocīgi cilvēki. Latvijas universitātes diploms taču ir vērtīgāks par kaut kādu RPIVA, par kuru līdz šim vispār tikai retais zināja. Būtu priecājušies par tādu iespēju. Pāķi.
mārcis
m
Ja reiz šitā stiepj to visu un pat likvidācijas plāna korekta veikšana sagādā grūtības, tad varbūt nevajag? Kur ir tā garantija, ka veicot šo reformu, sekas būs pozitīvas? Šadurskis sniedz tikai varbūtības un apšaubāmus minējumus par to, kas notiks pēc RPIVA likvidācijas. Runa iet par vienu no vadošajām augstskolām LV, ir taču daudz citas skolas, kurām jāpievērš uzmanība. Pietam neizskatās, ka studenti (esošie, topošie...) atbalstītu likvidāciju. Ko tad iesāks, kad būs smags kritums pēc pedagoga izglītības pieprasījuma?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas