Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Par spīti labajam atalgojumam, Latvijā IT speciālistu trūkst

Latvijā informācijas tehnoloģiju (IT) nozare būtu spējīga absorbēt divreiz lielāku speciālistu skaitu nekā pašlaik. Katru gadu augstskolas absolvē 1000 jauno IT speciālistu, taču nozare spētu nodarbināt 2000, Dienai stāsta Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa. Problēmas cēlonis meklējams jau vidusskolā - skolēnu sliktajā eksaktajā sagatavotībā, pārliecināti Dienas aptaujātie eksperti.

Eko investors riska kapitāla pārvaldniece Ina Gudele uzsver, ka tā nav tikai Latvijas, bet gan visas Eiropas problēma. Aprēķināts, ka Eiropā pašlaik ir 700 000 vakanču IT nozarē. Bāliņa skaidro, ka speciālistu trūkums saistāms ar informācijas tehnoloģiju straujo izplatību faktiski visās nozarēs. Līdz ar to speciālistus piesaista ne tikai IT, bet visu jomu uzņēmumi, kā arī sabiedriskais sektors un valsts pārvalde. Speciālistu trūkuma dēļ uzņēmumi atsakās īstenot projektus, radīt papildu darbavietas un piesaistīt investīcijas, jo zina, ka nebūs strādājošo, skaidro Bāliņa.

Gudele ir pārliecināta, ka Latvija nevarēs izvairīties no ārvalstu speciālistu importa. "Tie būs jāpiesaista no trešajām valstīm, jo Latvija algu ziņā nebūs pievilcīga Eiropas Savienības valstīm. Es redzu iespēju piesaistīt speciālistus no Baltkrievijas, Ukrainas un Krievijas," viņa norāda.

IT uzņēmumā Accenture Latvia jau tagad tiek nodarbināti ārvalstu speciālisti. Uzņēmuma personāldaļas speciāliste Elena Markovska norāda, ka Accenture Latvia šobrīd strādā IT darbinieki gan no Austrumeiropas, gan Itālijas un Spānijas. "Tomēr mēs raugāmies arī uz vietējo darbaspēka tirgu un aktīvi sadarbojamies ar Latvijas augstskolām, piedāvājot prakses vietas studentiem."

Mērķtiecīgu darbinieku piesaistes kampaņu ārvalstīs LIKTA gan pagaidām neplāno, jo "vispirms jāmēģina ievest kārtība pašu mājās" saistībā ar izglītības sistēmu, norāda organizācijas vadītāja.

Plašāk lasiet Rūta Kesneres rakstā Divreiz mazāk, nekā būtu vajadzīgs pirmdienas, 3.marta, laikraksta Diena 3.lpp.!

Top komentāri

!!!
!
Lieliski - man ir 3 kursa students, apbruzaajies dazados darbinjos, diemzeel ne oficiaalos, jo kaa jau mineeju, bez pieredzes nenjem. tad nu stradaa lielajiem itishnjikiem, kas par to sanjem naudu,bet studentam atmet kapeikas, diemzeel CV to kaa oficiaalu darbu ierakstiit nevar. Ir lietas, ko maak, ir lietas, kas jamacaas. galvenais - grib un ir gatavs maciities, ja firma apmaaca, taa teikt iegulda vinjaa naudu un laiku, ir ar mieru stradaat par salidzinosi nelielu samaksu sakumaa. Ludzu gudrinieki,kurs piedavas darbu?
ihaha
i
Ja trūkst IT darbinieku, tad vajag atvērt bezmaksas IT kursus! Īsā laikā apmācīsiet sev vēlamos speciālistus vajadzīgos virzienos.
Tikai nevajag!
T
IT speciālisti var strādāt atrodoties Indijā vai Krievijā, tāpēc viņus nav jāvelk uz Latviju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas