Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Par vairāk nekā miljonu eiro remontēs skandalozo kara kuģu turbīnas

Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra rīkotajā konkursā uzvarējušais uzņēmums "Stork Turbo Service BV" par 1 058 334 eiro (743 801 latiem) remontēs piecu savulaik no Nīderlandes iegādāto mīnu kuģu turbīnas, aģentūra LETA noskaidroja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

Turbīnu remonti tiek veikti atbilstoši nostrādāto stundu skaitam un prioritāšu secībā. Vidēji turbīnas jāremontē vienu reizi divos līdz trīs gados.

Kamēr kuģi tiek remontēti Aizsardzības ministrija joprojām meklē pircējus diviem šiem peldlīdzekļiem. Interese par tiem ir bijusi, taču šobrīd kuģus neizdodas pārdot. Kuģu pārdošanas galvenais iemesls ir tas, ka valstij nav papildu līdzekļu to uzturēšanai, tomēr, neskatoties uz to, peldlīdzekļus ik pa laikam izmanto dažādos Jūras spēku flotiles uzdevumos. Tas tiek darīts tāpēc, lai kuģi neierūsētu un būtu darba kārtībā.

Ņemot vērā grūtības ar pircēja atrašanu, AM kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem par peldlīdzekļu nākotni vēl lems.

Jau ziņots, ka Latvija ar Nīderlandi bija noslēgusi līgumu par piecu 1984.gadā būvētu mīnu meklēšanas kuģu iegādi, tomēr vēlāk secināja, ka var atļauties maksāt un uzturēt vien trīs no tiem. Līdz ar to tika nolemts pārdot divus no minētajiem kuģiem.

Līgums par kuģu iegādi ticis noslēgts ar AM un Nīderlandes Finanšu ministriju 2005.gadā, un kopējā darījuma summa bija 57 miljoni eiro (40miljoni latu), kas iekļauj arī kuģu sagatavošanu izmantošanai pēc to vairāku gadu konservācijas un komandu apmācības.

Tagad aktīvi izmantoto kuģu uzturēšana gadā izmaksā aptuveni pusmiljonu latu.

Kuģi izcēlušies arī ar skandāliem. Tā divas dienesta pārbaudes saistībā ar šo iepirkumu notika Aizsardzības ministrijā, tādēļ pēc to pabeigšanas toreizējais aizsardzības ministrs Imants Lieģis rosināja no amata atbrīvot Jūras spēku komandieri Aleksandru Pavloviču. Par to gan valdībā izcēlās asas diskusijas, tomēr no amata viņš tika atbrīvots.

Savukārt Militārā policija izbeidza 2009.gadā sākto kriminālprocesu par miljoniem vērto no Nīderlandes iegādāto kuģu lietu, līdz ar to neviena amatpersona pie kriminālatbildības tā arī netika saukta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas