Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Parādu piedziņas kompānija saņem 2000 latu sodu par nelikumīgu personas datu apstrādi

Vislielāko sodu Datu valsts inspekcija (DVI) - 2000 latu - pērn piemērojusi kādai parādu piedziņas kompānijai par nelikumīgu personas datu apstrādi un informācijas nesniegšanu datu subjektam.

Kā informēja DVI, kopumā pērn inspekcija veica 496 personas datu apstrādes pārbaudes un piemēroja sodus 18 910 latu apmērā par konstatētajiem pārkāpumiem personas datu aizsardzības jomā. 

Lielākais sods - 2000 latu - tika piemērots parādu piedziņas kompānijai par nelikumīgu personas datu apstrādi un informācijas nesniegšanu datu subjektam. 

Tomēr DVI norādīja, ka šis lēmums ir pārsūdzēts tiesā, līdz ar to lēmuma izpilde ir apturēta, un tiesā lēmums var tikt atcelts vai grozīts. Līdz ar to DVI nesniegs informāciju par konkrēto juridisko personu, kurai minētais sods tika piemērots. 

DVI norādīja, ka jautājumos par personas datu apstrādi parādu piedziņas procesos kopumā arī bija saņemts visvairāk sūdzību. Tāpat tika saņemtas sūdzības par personas datu publiskošanu internetā. 

Jau ziņots, ka uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks valdes priekšsēdētājs Ervins Straupe iepriekš pavēstīja, ka parādnieku saraksta publiskošana, daudzdzīvokļu namu kāpņutelpās izvietojot informāciju par dzīvokļiem, kuru iemītnieki uzkrājuši lielākos parādus, ir viena no efektīvākajām metodēm, kā mudināt iedzīvotājus nokārtot saistības, tomēr tas tika identificēts kā datu aizsardzības pārkāpums. 

"Mums būtu ļoti viegls darbs, ja mēs varētu šodien izdrukāt parādnieku sarakstu uz 31.janvāri un katrā kāpņu telpā pielikt pie sienas. Tas strādā vienkārši fantastiski," atzina Straupe, taču norādīja, ka šāda rīcība apsaimniekotājiem draud ar tiesu darbiem. 

Savulaik šādu paņēmienu izmēģinājis apsaimniekošanas uzņēmums SIA Kurzemes nami - pirms apkures sezonas sākuma apsaimniekotāji vairākās mājās, kas atradās riska grupā, iedzīvotāju pasta kastītēs ievietoja informāciju, ka "jūsu mājā 3., 46. un 58.dzīvoklis nav samaksājis komunālo maksājumu parādus". 

"Tur bija ļoti labs rezultāts - tas būtu visefektīvākais paņēmiens, kā cīnīties ar parādniekiem, bet mēs balansējam uz ļoti stingras robežas - datu aizsardzības likuma," sacīja Straupe. 

Par šo rīcību Kurzemes namiem nācies atbildēt DVI priekšā - inspekcija Kurzemes namiem uzlika administratīvo sodu par to, ka parādnieku saraksti tika darīti zināmi kopīpašniekiem, pārējiem dzīvokļu īpašniekiem bez atsevišķa pieprasījuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas