Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Parakstīts sadarbības memorands par konsorcija izveidi starp LLU, DU un LiepU

Lai stiprinātu konkurētspēju gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā un nodrošinātu kvalitatīvas izglītības piedāvājumu, trešdien, 8.jūlijā, svinīgi parakstīts sadarbības memorands par konsorcija izveidi starp trim Latvijas universitātēm – Latvijas Lauksaimniecības universitāti (LLU), Liepājas Universitāti (LiepU) un Daugavpils Universitāti (DU), kā arī Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), Zemkopības ministriju (ZM), Liepājas, Jelgavas un Daugavpils pilsētu domēm, portālu Diena informē IZM.

Konsorcija izveide ir pirmais solis augstskolu reformas īstenošanā, veidojot vienotu pārvaldību, tostarp vienu padomi, vienotu attīstības stratēģiju studiju un pētniecības jautājumos, risinot resursu konsolidāciju un respektējot katras universitātes priekšrocības. Tāpat paredzēts apvienot un ieguldīt resursus doktorantūras skolās un cilvēkresursu attīstībā.

"Ir patiess gandarījums, ka konsolidācijas ideja nāk no Liepājas pilsētas domes, kas uzņēmusies iniciatīvu iedrošināt pārmaiņām trīs universitātes. Kopīga pārvaldība, saglabājot daudzus autonomijas elementus, ir šobrīd pasaulē ierasta prakse un augstākās izglītības iestādēm ļauj sasniegt labākus rezultātus ar daudz mazākiem resursiem. Apvienojot resursus, universitātes spēs pilnveidot spēcīgākos studiju virzienus, elastīgāk reaģēt uz nepieciešamajām izmaiņām gan studiju, gan pētniecības procesā," uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska.

"Latvijas Lauksaimniecības universitātes sniegums pagājušajā gadā ir augsti novērtēts starptautiskajā universitāšu reitingā. Lai turpinātu šo valstiski nozīmīgo studiju programmu un zinātnes izaugsmi, nepieciešams pilnveidot un paplašināt savas kompetences, veidojot ciešāku sadarbību ar Daugavpils Universitāti un Liepājas Universitāti. Šo universitāšu un to sadarbības nozīmīgumu apliecina attiecīgo pašvaldību iesaiste memoranda īstenošanā," atzina zemkopības ministrs Kaspars Gerhards.

Uzsverot sadarbības ieguvumus, universitāšu vadītāji vienlaikus min, ka, tiecoties uz ekselenci zinātnē, studijās un inovācijās, ir svarīgi saglabāt katras universitātes specifiku, tradīcijas un akadēmisko kapacitāti, nepazaudējot katras universitātes unikalitāti un tradīcijas. 

Ideja par trīs ārpus Rīgas esošu universitāšu konsorciju ir reāls atbalsts Latvijas policentriskai attīstībai, kas deklarēta arī Nacionālās attīstības plānā, tādēļ ir loģiski, ka šādu iniciatīvu atbalsta attiecīgās pašvaldības. Kā norāda pašvaldību vadītāji, Sadarbības memoranda parakstīšana un universitāšu konsorcija izveide ir vēsturisks brīdis, kas ļaus universitātēm stiprināt savas līdzšinējās iestrādes, izvirzīt jaunus mērķus, lai nestu Daugavpils, Liepājas un Jelgavas pilsētu un valsts vārdu pasaulē. 

Kā uzsver universitāšu rektori – ir svarīgi attīstīties un sekot līdzi jaunajam, vienlaikus nepazaudējot tradicionāli pārbaudītās vērtības un katras universitātes unikālo identitāti.

Saskaņā ar memorandu konsorcija izveidei un darbības nodrošināšanai ne vēlāk kā līdz 2020. gada 31.jūlijam tiek izveidota vadības grupa un uzraudzības padome. Savukārt līdz 2021.gada 26.februārim konsorcija padomei būs jāizstrādā vienota attīstības stratēģija, zīmols, konsorcija studiju programmu pārstrukturēšanas plāns, kā arī jāveic citi uzdevumi.

Sadarbības memorands paredz, ka konsorcija sekmīgai izveidei un darbībai atbildīgās ministrijas nodrošina normatīvā regulējuma izstrādi, kā arī sniedz cita veida konsultatīvu atbalstu. Tāpat atbalsta sniegšanu konsorcija izveidē apliecina arī pašvaldības.

Sadarbības memoranda parakstīšanā kopā ar ministriem piedalījās LLU rektore Irina Pilvere, LiepU rektore Dace Markus, DU rektore Irēna Kokina, Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis, Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš un Daugavpils domes priekšsēdētājs Igors Prelatovs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas