Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Parakstu vākšana par iniciatīvu "Smagāk sodīt portālus, kuri liek nepatiesu informāciju" ir pārtraukta

Pēc vairākkārtējām konsultācijām ar mediju un pārvaldības ekspertiem nu jau ilgāku laiku ManaBalss.lv komanda atsaka publikācijas iniciatīvu iesniegumiem par stingrāku regulējumu noteikšanu medijiem un sociālajiem tīkliem par maldinošas informācijas un dezinformācijas publicēšanu.


Šā iemesla dēļ tiek pārtraukta arī turpmākā parakstu vākšana par iniciatīvu "Smagāk sodīt portālus, kuri liek nepatiesu informāciju".

Mēdz teikt, ka viedokļa mainīšana laika gaitā liecina nevis par šaubīgumu, bet gan par domāšanas procesu. Arī ManaBalss.lv komanda kopš šīs iniciatīvas publicēšanas 2018. gada vasarā ir analizējusi attiecīgo jautājumu un secinājusi, ka priekšlikumi stingrākiem sodiem un regulējumiem viltus ziņu apkarošanai tomēr neatbilst mūsu platformas darba kvalitātes kritērijiem.

Sevišķi tas ir sakāms par nosacījumu, ka iniciatīvai ir jābūt reālistiskai jeb ieviešamai ar paredzamu efektivitāti, kā arī iniciatīvām ir jāveicina demokrātiskas sabiedrības un pārvaldības ilgtspēja.

Pieredze un rūpīgākas pārdomas liek secināt, ka problēmjautājums par viltus ziņu iegrožošanu ar regulējumiem, kas pirms trijiem gadiem šķita vismaz politiskās diskusijas vērts, acīmredzami tāds nav. Pēc vairākām konsultācijām pārliecinošs secinājums ir, ka šādi priekšlikumi nav reālistiski.

Pirms pāris nedēļām kādā valdības preses konferencē arī premjers komentēja, ka vienīgais ticamais līdzeklis pret dezinformāciju ir informācija – uzticama un sakarīgi komunicēta informācija.

Savi kvalitātes, drošības un diskusijas kultūras kritēriji ir arī sociālajiem medijiem, kas ar lielām grūtībām nosacīti tiek īstenoti. Tomēr acīmredzami gan tie, gan licences liegšana noteiktās valstīs naidīgiem medijiem, gan citi pretpasākumi mūsdienu tehnoloģiju realitātē ir tālu no vēlamās efektivitātes. Tā tas objektīvi ir.
 
Mediju un informācijas pratība, izsvērta stratēģiskā komunikācija u.tml. pasākumi, lai cik izplūduši tas šķistu, ilgtermiņā ir ticamākais risinājums. Protams, pamatā arī uzticības sabiedrības veidošana un sabiedrības uzticības savām institūcijām celšana.

Tas neizklausās sevišķi aizraujoši un acumirklīgi gandarījoši – tas tiesa. Kādam "uzšaut pa pirkstiem" būtu acumirklīgi efektīvāk. Tomēr – realitāte ir tāda, kāda nu tā ir. Un mums kā indivīdiem, ģimenēm, domubiedru grupām un kā sabiedrībai ir jāstiprina pašizpratne un savstarpējās sadzīvošanas prasmes un kultūra vairāk ar konstruktīviem, sadarbīgiem paradumiem un praksēm, nekā ar represijām un regulējumiem. Mēs noteikti to spējam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas