Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
DP sākusi pārbaudi par ASV aizturētās Krievijas aģentes Butinas iespējamu saistību ar Latviju

Pārbauda ASV aizturētās Krievijas aģentes iespējamu saistību ar Latviju

Latvijas Drošības policija (DP) sākusi pārbaudi par ASV apsūdzētās Krievijas aģentes Marijas Butinas iespējamo saistību ar Latviju, aģentūrai LETA apstiprināja DP.

Aģentūra LETA pārliecinājās, ka Butina kopš 2013.gada sociālajā tīklā Instagram ievietojusi fotogrāfijas, kurās redzama demonstrējam šaujamieročus. Tāpat viņa 2013.gadā jūnijā ievietojusi fotogrāfiju, kurā redzama Latvijas nacionālās aviokompānijas airBaltic lidmašīnā. Butina pie šīs fotogrāfijas komentējusi, ka "pirmo reizi lidoju ar lidmašīnu, kurai ir propelleri, no Tallinas uz Rīgu. Nedaudz ir bail. Turbulence sagaida pilnā krāšņumā".

Viņai kopš 2015.gada nav jaunu ierakstu sociālajā tīklā Instagram.

DP aģentūrai LETA apstiprināja, ka Butina līdz šim nebija nonākusi DP redzeslokā, tomēr vienlaikus DP redzeslokā kopumā atrodas ar Krieviju saistīti tā sauktās praktiskās šaušanas entuziasti. DP šobrīd pārbauda minētās personas iespējamu saistību ar Latviju.

DP norādīja, ka praktiskās šaušanas nodarbības, ar kurām saistīta arī Butina, sagatavo personu kaujas ieroču pielietošanai dinamiskos apstākļos, piemēram, stresa situācijās, tālās distancēs, kustībā un dažādās šaušanas pozīcijās. Šādas prasmes potenciāli iespējams pielietot arī kaujas situācijās.

Bruņotā konflikta Austrumukrainā pieredze rāda, ka to apguvušie bija viena no sabiedrības grupām ar paramilitāra rakstura iemaņām, kura aktīvi iesaistījās karadarbībā separātisko grupējumu rindās, piebilda DP.

Jau ziņots, ka Butinai, kas ASV apsūdzēta, ka darbojusies kā slepena Krievijas aģente, Vašingtonā bijuši augstāka ranga kontakti nekā tas līdz šim bijis zināms. 2015.gadā viņa ASV piedalījusies Krievijas amatpersonas sarunās ar divām augstām ASV Federālo rezervju sistēmas un Finanšu ministrijas amatpersonām.

Butina ieradās ASV 2015.gada augustā kopā ar Krievijas Centrālās bankas priekšsēdētāja vietnieku Aleksandru Toršinu un piedalījās sanāksmēs ar Šītu un Fišeru par Krievijas un ASV ekonomiskajām attiecībām prezidenta Baraka Obamas prezidentūras laikā.

Butina strādājusi Toršina, kuram ir ciešas saites ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, komandā un bijusi viņa tulce vairākās Vašingtonas sanāksmēs.

ASV Federālā prokuratūra apsūdzējusi Butinu, ka viņa kopā ar diviem ASV pilsoņiem un augstu Krievijas amatpersonu bijusi iesaistīta sazvērestībā, lai ietekmētu ASV Krievijas politiku un iefiltrētos ieroču īpašnieku tiesību organizācijā, domājams, Nacionālajā Strēlnieku asociācijā (NRA), kurai ir ciešas saites ar ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Laikraksts The New York Times ziņoja, ka Butina mēģinājusi nodibināt kontaktus starp Trampu un Putinu 2016.gadā pirms Trampa uzvaras vēlēšanās. Abi prezidenti tomēr netika minēti vārdā federālo aģentūru publicētajos juridiskajos dokumentos.

ASV Tieslietu ministrija iepriekš ziņoja, ka Butina no 2015.gada līdz 2017.gada sākumam strādājusi "pēc Krievijas valdības augsta līmeņa amatpersonas norādījumiem" un šī amatpersona tagad ir pakļauta ASV sankcijām.

Šīs darbības mērķis bijis attīstīt aizklātus sakaru kanālus, lai piekļūtu ASV politiķiem, kas pieņem nozīmīgus lēmumus

Top komentāri

he-he
h
Visi ceļi ved uz LV....Krievi bez Baltijas dzīvot nespēj....
Neslāvs
N
Mums te Latvijā krievu diversantu ir pa pilnam. Vai ASV nevarētu sniegt palīdzību viņu filtrācijā un repatriācijā uz krieviju ?
Vot
V
Ar tādām nedzīvām robota acīm,no tādas visu var sagaidīt,cilvēku novāks aci nepamirkšķinājusi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas