Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Paredzēts minimizēt nedrošajā Covid-19 režīmā sniegto pakalpojumu apjomu

Tuvākajā laikā paredzēts minimizēt "nedrošajā" jeb "sarkanajā" Covid-19 režīmā sniegto pakalpojumu apjomu, aģentūrai LETA norādīja Valsts kancelejas direktors un Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas vadītājs Jānis Citskovskis.

Viņš pauda, ka, ņemot vērā, ka Covid-19 infekcijas izplatība rudens periodā ir ļoti strauja, nepieciešams pēc iespējas samazināt saslimstības risku, tādējādi samazinot arī potenciāli hospitalizējamo Covid-19 pacientu skaitu.

"Tādēļ visu nozaru ministrijām ir jāpārskata savas nozares pakalpojumu norise, lai pēc iespējas rastu risinājumus tos sniegt drošākos apstākļos - vai nu "zaļajā" režīmā ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, vai arī "dzeltenajā" kur ir pieļaujams arī testa sertifikāts. Tādējādi paredzēts samazināt "sarkanajā" režīmā pieļaujamo pakalpojumu klāstu un stiprināt paškontroli sabiedrībā," teica Citskovskis.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) ceturtdien Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupas sanāksmē pauda, ka princips par "nedrošajā" zonā sniegto pakalpojumus skaita samazināšanu būtu ieviešams, palielinoties saslimstības un hospitalizācijas rādītājiem ar Covid-19.

"Ja mēs runājam par "zaļo" vidi, kur visi ir vakcinēti vai pārslimojuši, - šajā vidē mēs centīsimies nekādus papildus drošības pasākumus neieviest. Tai pašā laikā sekosim līdzi zinātnei - ja vakcinēto starpā notiek transmisija, bet viņi neslimo, tad kādā brīdī varētu apsvērt masku valkāšanu vai kādu citu drošības soli," "drošajās" zonās plānoto komentēja veselības ministrs.

Tāpat, ja situācija ar Covid-19 valstī ļoti pasliktinātos, par papildus ierobežojumiem plānots lemt arī "dzeltenajā" jeb "daļēji drošajā" zonā, samazinot cilvēku skaita ietilpību, nosakot distances prasības un ieviešot noteiktu ventilācijas regulējumu, teica Pavļuts.

"Kas attiecas uz sarkano režīmu - tas ir bāzes režīms, kur mēs statusu pārbaudīt nevaram. Tas ir sabiedriskais transports, tās ir primārās vajadzības - pārtikas veikali, aptiekas - tas, ko mēs nekad neesam slēguši, arī sliktākajos apstākļos pagājušajā gadā. Te būtu visstingrākās drošības prasības jāievēro - te būtu runa par kvadrātmetriem, par ventilācijas prasībām un cilvēku skaitu, kas vienlaikus telpā var uzturēties," norādīja politiķis.

Pavļuts minēja, ka pēdējais mirklis, pie kura striktāka tipa pasākumu modeli iedarbināt, ir 500 ar Covid-19 hospitalizēto cilvēku robeža.

LETA jau vēstīja, ka visdrošākais jeb zaļais aizsardzības līmenis attiecas uz pakalpojumiem vai pasākumiem, kuros piedalās personas, kas var uzrādīt vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Šīm personām, no epidemioloģiskās drošības viedokļa, ir zemākais risks.

Vidējas jeb dzeltenais aizsardzības līmenis paredz iespēju ar papildu drošības prasībām saņemt pakalpojumus un piedalīties pasākumos personām, kas var uzrādīt pārslimošanas vai vakcinācijas sertifikātu, kā arī personām, kam ir testēšanas sertifikāts. Polimerāzes ķēdes reakcijas Covid-19 tests šādā gadījumā nevarēs būt veikts agrāk nekā pirms 48 stundām, savukārt antigēna tests - ne agrāk kā pirms sešām stundām.

Aizsardzības līmenis ar viszemāko drošības pakāpi jeb sarkanais režīms ietver prasības, sastopoties personām, kurām nav nedz vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, nedz testēšanas sertifikāta. Šādos gadījumos tiek paredzēti piesardzības un drošības pasākumi ar ierobežojumiem pakalpojumu sniegšanai un pasākumu apmeklēšanai, paredzot personu skaita ierobežojumus, ierobežojumus sniegt augsta riska pakalpojumus, kuru gadījumā ir ciešs un ilgstošs kontakts starp personām.


.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas