Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Pāreja uz Eiropas vienoto valūtu apdrošināšanas sabiedrībām varētu izmaksāt ap 70 000 eiro

Pāreja uz Eiropas vienoto valūtu apdrošināšanas sabiedrībām varētu izmaksāt ap 70 000 eiro, aprēķinājusi apdrošināšanas sabiedrība Ergo.

"Pirmkārt, uzņēmējiem jārēķinās, ka pāreja uz eiro prasīs papildu ieguldījumus. Pēc valdības aprēķiniem privātajam sektoram Latvijā eiro ieviešana varētu izmaksāt no 110 – 219 miljoniem eiro, jeb 0,5% no IKP. Kopējā aprēķina pamatā izmantota citu eirozonas valstu pieredze, taču individuālie ieguldījumi būs atkarīgi no uzņēmuma lieluma," uzskata Ergo speciālisti.

Ergo pieredze Igaunijā liecina, ka tiešās ieguldītās investīcijas uzņēmuma darbībā, kas ir saistītas ar pāreju uz Eiropas vienoto valūtu, pārsniedza 80 000 eiro. Ergo veiktie aprēķini liecina, ka arī Latvijā izmaksas būs līdzīgas kā Igaunijā, un arī citām apdrošināšanas sabiedrībām, lai veiksmīgi realizētu pāreju uz jauno valūtu, jārēķinās ar investīcijām ap 70 000 eiro apmērā. Šīs investīcijas paredzētas galvenokārt IT sistēmu un grāmatvedības uzskaites pielāgošanai. Būs nepieciešamas pārdošanas darbinieku apmācības.

Ergo noskaidroja arī iedzīvotāju noskaņojumu par plānoto eiro ieviešanu. Lielākā daļa jeb 64% norādījuši, ka viņi ir informēti, ka pakalpojumu cenas jau no 1. oktobra paredzēts atspoguļot divās valūtās. Turpretī 36% atzinuši, ka par obligāto cenu atspoguļošanas periodu - 2013.gada 1.oktobris līdz 2014.gada 1.jūlijs – nav dzirdējuši. Jautājot iedzīvotāju viedokli par to, kā eiro ietekmēs pakalpojumu cenas, aptuveni 50% aptaujāto norādījuši, ka apdrošināšanas cenas pakalpojumiem visticamāk pieaugs. Savukārt 22% uzskata, ka cenas nemainīsies. Ceturtdaļa jeb 24%, par šo jautājumu nav domājuši, savukārt mazākā daļa – 4% ir noskaņoti pozitīvi un uzskata, ka cenas līdz ar eiro ieviešanu samazināsies.

Šobrīd precīzi prognozēt cenu izmaiņas nav iespējams, taču skaidri zināms, ka apdrošināšanas sabiedrības ietekmēs sadarbības partneru lēmumi par cenu izmaiņām, ieviešot eiro. Piemēram, ja veselības iestāde paaugstinās pakalpojumu cenas, tad augs arī veselības apdrošināšanas cenas, vai, ja auto servisi palielinās auto remonta izmaksas, tad attiecīgi pieaugs arī OCTA un KASKO cenas. Ergo uzsver, ka vismazāk eiro ieviešana skars dzīvības apdrošināšanas klientus, jo jau šobrīd lielākā daļa līgumu ir eiro valūtā.

Pēc Igaunijas pieredzes arī Latvijā Ergo paredz virkni izaicinājumu pāriešanai uz eiro valūtu. Nedaudz labākā pozīcijā šobrīd ir tie uzņēmumi, kuriem ir starptautiska darbība, taču fakts, ka joprojām ļoti daudzas eiro ieviešanas nianses ir izstrādes procesā, šo situāciju sarežģī. Pats lielākais izaicinājums visiem uzņēmumiem, neatkarīgi no lieluma, būs savlaicīga visu biznesa procesu apzināšana un izmaiņu veikšana korektas cenu atspoguļošanas nodrošināšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas