Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Pārsūdz lēmumu par Latvijas Krājbankas prezidenta Priedīša apcietināšanu

Advokāts Saulvedis Vārpiņš ceturtdien Rīgas pilsētas Vidzemes rajona tiesā iesniedzis sūdzību par tās 22.novembra lēmumu apcietināt Latvijas Krājbankas prezidentu Ivaru Priedīti.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likumu nākamajā dienā pēc sūdzības saņemšanas Vidzemes priekšpilsētas tiesai tā būs jānosūta uz Rīgas apgabaltiesu, savukārt apgabaltiesai tā jāizskata septiņu dienu laikā pēc saņemšanas.

Vārpiņš iepriekš pastāstīja, ka Priedītis tika aizturēts pirmdien, kad viņš pats vērsās Valsts policijā (VP) un policija pēc viņa iesnieguma sāka kriminālprocesu. Priedītis policistiem stāstījis, ka, iespējams, viņa nepārdomātas rīcības rezultātā bankai ir radušies zaudējumi. Kredītiestādes prezidents atzinis, ka ir parakstījis dokumentus attiecībā uz bankas finanšu līdzekļiem, neievērojot kārtību, kādā šie dokumenti ir jāparaksta.

Vārpiņš pauda sašutumu par VP rīcību, lūdzot viņa klientam piemērot apcietinājumu, tāpat šokēts esot arī viņa klients, kurš patlaban ievietots ārstniecības iestādē.

Advokāts uzsvēra, ka Priedītis pats pieteicās policijā, atzina savu vainu, pauda gatavību sadarboties ar izmeklētājiem un nepārkāpa viņam sākotnēji piemēroto drošības līdzekli - aizliegumu izbraukt no valsts, taču, neraugoties uz to, VP vērsās tiesā ar lūgumu viņu apcietināt. Tas Priedītim esot bijis liels psiholoģisks trieciens, tāpēc arī viņš nonācis ārstniecības iestādē, kur atrodas joprojām, bet tiesa par viņa apcietināšanu lēmusi bez paša klātbūtnes.

Kā ziņots, Priedītis pagaidām ir vienīgais apcietinātais Latvijas Krājbankas valdes loceklis šajā kriminālprocesā. Trīs pārējie bankas vadības pārstāvji patlaban atrodas uz brīvām kājām. Trešdien pēcpusdienā tiesa atteicās piemērot apcietinājumu Krājbankas valdes locekļiem Mārtiņam Zalānam un Dzintaram Pelcbergam. Savukārt aizturētajai bankas valdes loceklei Svetlanai Ovčiņņikovai policija apcietinājumu piemērot nemaz nelūdza, un vakar vakarā viņa tika atbrīvota.

Kā ziņots, VP ir sākusi kriminālprocesu saistībā ar Krājbankā konstatēto līdzekļu iztrūkumu. Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne aģentūrai LETA pastāstīja, ka VP minēto kriminālprocesu sākusi pēc Krimināllikuma (KL) 196.panta 1.daļas. Prokuratūra pār šo procesu veic uzraudzību.

KL 196.panta 1.daļā paredzētais noziedzīgais nodarījums ir uzņēmuma vai organizācijas atbildīga darbinieka vai pilnvarotas personas izdarītas tīšas darbības, ļaunprātīgi izmantojot savas pilnvaras vai tās pārsniedzot, ja ar šīm darbībām radīts būtisks kaitējums uzņēmuma, organizācijas vai ar likumu aizsargātām citas personas tiesībām un interesēm.

Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai arestu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 80 minimālajām mēnešalgām (16 000 latu).

Krājbankas kriminālprocesu izmeklē VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde, aģentūrai LETA sacīja VP priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis. Lai gan kriminālprocesam ir viens procesa virzītājs-izmeklētājs, taču jau šobrīd ar minēto lietu strādā ap 20 cilvēku, veidojot īpašu izmeklēšanas grupu.

Jau ziņots, ka Krājbankā konstatēts līdzekļu iztrūkums ap 100 miljoniem latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas