Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pasaulē malārijas riskam pakļauti 3,3 miljardi cilvēku

Pasaulē malārijas riskam pakļauti 3,3 miljardi cilvēku. Arī Latvijā ik gadu tiek reģistrēti gadījumi, kad ceļotāji saslimuši ar malāriju, portālu Diena.lv informēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Dace Kārkliņa.

Latvija nav izolēta no pasaules – cilvēki dodas komandējumos, apceļo eksotiskas zemes, dodas ilgstošākos darbos arī uz malārijas skartajām teritorijām. Latvijā ik gadu tiek reģistrēti ievestas malārijas gadījumi. Tā 2011.gadā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā Latvijas Infektoloģijas centrā ārstējas pieci pacienti, kuriem apstiprināta diagnoze – malārija, 2012.gadā – seši pacienti, bet 2013.gadā līdz šim stacionārā ārstējušies divi saslimušie ar malāriju.

Atzīmējot Malārijas dienu, pasaules sabiedrība tiek aicināta pievērst uzmanību šai vēl aizvien aktuālajai un bīstamajai slimībai. Malārija ir tropu un subtropu reģionos plaši izplatīta un dzīvībai bīstama infekcijas slimība. Tā ir endēmiska vairāk nekā 100 valstīs, kuras apmeklē vairāk nekā 125 miljoni tūristu gadā.

"Malārija ir akūta infekcijas slimība, kas izpaužas ar drudža lēkmēm, drebuļiem, svīšanu, galvassāpēm, mazasinību un dzelti. Smagos slimības gadījumos var veidoties nopietnas komplikācijas: plaušu tūska, nieru nepietiekamība, smadzeņu darbības traucējumi līdz pat komai, smagi asins recēšanas traucējumi, šoks u.c. Smagi noritoša un laicīgi neārstēta malārija var būt nāvējoša, īpaši bīstama šī slimība ir bērniem. Malāriju ierosina sarkanajos asins ķermenīšos parazitējošs vienšūnis jeb malārijas plazmodijs. Cilvēks var saslimt, ja tam iedzeļ ar plazmodijiem inficēts malārijas ods jeb moskīts. Ar malāriju var inficēties arī pēc asins pārliešanas, ar instrumentiem, kas aptraipīti ar asinīm, bērns var inficēties ar malāriju, ja māte ir slimojusi grūtniecības laikā," sacīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra Latvijas Infektoloģijas centrs Ambulatorās nodaļas vadītāja Agita Jēruma.

Mediķi, ceļotāju slimību speciālisti atgādina: lai izsargātos no saslimšanas ar malāriju profilaktiski, ir jālieto speciāli pretmalārijas medikamenti. Medikamenti ir jāsāk lietot savlaicīgi pirms ceļojuma un jāturpina lietot vēl pēc atgriešanās no tā. Konkrētu medikamentu, tā devu un lietošanas shēmu izvēlēsies ārsts speciālists.

Malārija ir plaši sastopama slimība tropu un subtropu klimata valstīs Āzijā, Āfrikā, Dienvidamerikā un Centrālajā Amerikā. Salīdzinoši vislielākais inficēšanās risks un arī iespējamība saslimt ar visbīstamāko malārijas veidu ir Āfrikas centrālajā daļā un Okeānijas salās.

Pirms ceļojuma uz tropu – subtropu reģiona valstīm ieteicams konsultēties pie infekciju slimību speciālista. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārs Latvijas Infektoloģijas centrs – nodrošina kvalificētu speciālistu konsultācijas par ceļotāju un tropu slimību profilaksi pirms došanās uz ārzemēm. Konsultācijas pie ārsta – pēc iepriekšēja pieraksta pa tālruni – 67014560.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas