Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Pašvaldība plāno noraidīt govju un cūku fermu būvniecības ieceres Priekulē

Šodien Priekules novada domes Tautsaimniecības un attīstības komitejas sēdē nolemts noraidīt govju un cūku fermu būvniecības ieceres pagastā un virzīt attiecīgus lēmumprojektus izskatīšanai novada domes sēdē. Deputāti galīgo lēmumu šajā jautājumā plāno pieņemt 25.februārī, aģentūru LETA informēja Priekules novada domes priekšsēdētājas vietniece Arta Brauna.

Komiteja nolēma neatbalstīt būvniecības ieceres, jo būvniecības ierosinātājs - SIA "Arājs AB" - nav iesniedzis visus Ministru kabineta noteikumos Nr.331 "Paredzētās būves publiskās apspriešanas kārtība" 13.punktā minētos materiālus un informāciju - būvniecības ieceres metu, aprakstu, apbūvējamā zemesgabala fotoattēlus, būvtāfeli, aprakstu par būvniecības ieceres iespējamo ietekmi uz attiecīgās administratīvās teritorijas vai reģiona vidi, infrastruktūru, iedzīvotāju sadzīves apstākļiem un nekustamo īpašumu vērtību.

Sabiedriskajā apspriešana par govju un cūku novietņu būvniecības ieceri Priekules novadā noskaidrojies, ka lielākā daļa iedzīvotāju iebilst pret Dānijas uzņēmēja plāniem būvēt pagastā mājlopu kūtis.

Būvniecības ieceres publiskajā apspriešanā saņemtas 879 iedzīvotāju aptaujas lapas. Par govju novietnes būvniecības ieceri saņemtas 317 noraidošas un 14 atbalstošas aptaujas lapas. Savukārt cūku kūts būvniecības iecere noraidīta 535 aptaujas lapās, bet atbalstīta 13 gadījumos.

Iedzīvotāji savas iebildes pret mājlopu novietņu būvniecību galvenokārt pamatojuši ar iespējamo vides un gaisa piesārņojumu, ka arī ar to saistīto varbūtējo blakus esošo nekustamo īpašumu vērtības samazinājumu.

Jau ziņots, ka janvārī noslēdzās sabiedriskā apspriešana saistībā ar dāņu uzņēmēju SIA "Arājs AB" plāniem Priekules novadā būvēt cūku un govju novietnes.

Daudzi iedzīvotāji pauda satraukumu par šo ieceri - galvenokārt tāpēc, ka vēl ir ļoti daudz neskaidrību, aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Priekules novada domes priekšsēdētāja Vija Jablonska.

Iedzīvotāji ir neapmierināti, un arī dome ir nobažījusies, jo nav līdz galam skaidrs, kāda īsti ir SIA "Arājs AB" iecere. Decembrī Dānijas uzņēmēja pārstāvis ar saviem plāniem iepazīstināja novada iedzīvotājus un pašvaldības pārstāvjus.

"Biznesa ideja varbūt nav slikta, taču prezentācija bija ļoti nesagatavota," iepriekš pastāstīja Jablonska. Sākotnēji uzņēmuma pārstāvis minējis, ka govju novietne tiks būvēta 80 liellopiem, taču vēlāk nosaucis pavisam citu skaitli, proti, 800. Iespējams, tas ir bijis kāds pārpratums, jo uzņēmuma pārstāvis ieceri prezentējis ar tulka starpniecību.

Novada domes priekšsēdētājai nepārdomāta šķiet arī vietas izvēle abu novietņu būvniecībai. Cūku fermu 500 līdz 1000 lopiem iecerēts būvēt uz uzņēmumam piederoša zemes gabala apmēram 500 metrus no Liepājas-Priekules šosejas, piecus kilometrus no Priekules robežas. Tā kā šajā vietā valdošie ir rietumu vēji, Priekules iedzīvotāji esot noraizējušies par iespējamo smaku izplatību.

Savukārt liellopu novietni plānots būvēt pie pašas Priekules robežas uz uzņēmumam piederoša zemes gabala, netālu no jaunajām pilsētas notekūdeņu attīrīšanas iekārtām. Arī šīs vietas izvēle novada domes priekšsēdētājai nešķiet pārdomāta, jo šajā vietā nav piebraucamā ceļa un zemesgabalam iespējams piekļūt, tikai braucot cauri pilsētai. Pret kūtsmēslu transportēšanu pa pilsētas ielām Priekules iedzīvotājiem varētu būt pamatoti iebildumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas