Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Pašvaldības grib atgūt Latvijas Krājbankas noguldījumus ātrāk

Ar atpakaļejošu datumu likuma izmaiņas nav iespējamas, taču lūgsim valdības palīdzību, saka Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vadītājs Andris Jaunsleinis. LPS plāno lūgt valdību pārņemt tiesības uz Latvijas krājbankas (LK) kontos palikušajiem pašvaldību finanšu līdzekļiem 15 miljonu latu apmērā, kurus pēc izmaksas pašvaldībām valsts varētu atgūt, realizējot LK aktīvus, tādā veidā apejot laikietilpīgo maksātnespējas procesu.

Diena jau vēstīja, pašvaldības ir vienas no tām institūcijām, kam pēc Noguldījumu garantiju likuma garantētās kompensācijas līdz 70 tūkst. latu nepienākas. A. Jaunsleinis saka, ka nākotnē varētu lūgt arī grozījumus likumdošanā, taču būtiski ir šo naudu iegūt šodien. Pagaidām pašvaldību neiekļaušana garantēto noguldījumu saņēmēju sarakstā ir katras valsts brīva izvēle. Tiesa, jaunā Eiropas Komisijas (EK) direktīva varētu absolūti izslēgt iespēju pašvaldībām saņemt garantijas.

Finanšu kapitāla un tirgus komisijas (FKTK) biroja vadītāja Anna Dravniece skaidro, ka pašvaldības garantēto noguldījumu saņēmēju sarakstā nav iekļautas, ievērojot Eiropas Komisijas (EK) Depozītu garantiju sistēmas direktīvu. Šīs direktīvas pirmais pielikums paredz izņēmumus, uz kuriem var neattiecināt garantēto atlīdzību, līdz ar to Noguldījumu garantiju likumā ir ietverta daļa no direktīvā noteiktajiem izņēmumiem, to skaitā pašvaldību noguldījumi.

A. Dravniece skaidro, ka teorētiski var izdarīt grozījumus likumā, jo direktīva tikai paredz, uz kuriem noguldītājiem var neattiecināt garantētās izmaksas. Tomēr viņa norāda - jāņem vērā, ka kuru katru brīdi beigsies darbs pie jaunās Depozītu garantiju sistēmas direktīvas. Pēdējie redakcionālie labojumi jau paredz, ka valsts iestādēm, arī pašvaldībām nevarēs izmaksāt garantēto atlīdzību, izvēles vairs nebūs. Par pārējiem izņēmumiem, kas ir norādīti direktīvā, bet nav iekļauti Noguldījumu garantiju likumā, atbild Latvijas Republikas likumdevējs Saeima, norādīja A. Dravniece.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas