Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Pašvaldības neatbalsta ierosinājumu ierobežot to deputātu darbību

Lielākā daļa pašvaldību neatbalsta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātos grozījumus likumā "Par pašvaldībām", kas paredz novērst iespējamos interešu konfliktus, aizliedzot pašvaldību deputātiem ieņemt pašvaldības administrācijas vai iestādes vadītāja vai darbinieka, vai kapitālsabiedrības darbinieka amatu.

Kā informēja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētāja padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ilze Mutjanko, LPS ir apkopojusi visus pašvaldību iesūtītos viedokļus par likuma grozījumiem, un vēstule nosūtīta arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM).

Kopumā viedokli par grozījumiem izteikušas gandrīz 50 pašvaldības. Vairākums no viedokli sniegušajām pašvaldībām šos grozījumus neatbalsta. "Par" ir tikai piecas pašvaldības. Pašvaldībām dalās arī viedoklis par to, uz kurām amatpersonām vajadzētu attiecināt ierobežojumus. Daļa uzskata, ka ierobežojumi jānosaka administrācijai, bet otra daļa - ka ierobežojumi jānosaka konkrētām amatpersonām, piemēram, nodaļu vadītājiem un iestāžu vadītājiem.

Pašvaldības atsaucas uz Satversmes 106. pantu, kurā noteikts, ka ikvienam ir tiesības brīvi izvēlēties nodarbošanos un darbavietu, bet šie grozījumi būtu pretrunā ar Satversmi. Vēstulē ministrijai LPS norāda, ka, ļoti iespējams, grozījumus varētu apstrīdēt Satversmes tiesā.

LPS arī uzsver, ka attiecībā uz gadījumiem, kad deputāti vienlaikus atrodas izpildvaras vadības amatos, katrs konkrētais gadījums būtu jāvērtē individuāli. "Kapitālsabiedrības ikdienas vadību veic dalībnieku sapulces iecelta valde, līdz ar to, ierobežojums pašvaldības kapitālsabiedrību darbiniekiem vienlaicīgi atrasties domes deputāta amatā uzskatāms par nesamērīgu," teikts vēstulē VARAM.

Lai gan paredzēto grozījumu mērķis ir novērst interešu konfliktu un iespējamos korupcijas gadījumus, LPS norāda, ka papildus ierobežojumu paredzēšana domes deputāta amata ieņemšanai nenodrošina, ka tiks ievērotas likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" normas. Tas tikai uzliks šķēršļus personām, kas vēlēsies kandidēt pašvaldību vēlēšanās. LPS arī atgādina, ka domes lēmums ir pieņemts, ja par to nobalso vairāk nekā puse no klātesošajiem domes deputātiem, ja likumā nav paredzēts citādi. Tāpēc nebūtu pamats apgalvot, ka personai, vienlaicīgi atrodoties deputāta un domes administrācijas darbinieka amatā, pastāv augsts korupcijas risks. Tāpat tiek atgādināts, ka jau patlaban likums noteic aizliegumu deputātam, vienlaicīgi esot izpildvaras amatos, pieņemt sev labvēlīgus lēmumus.

Saistībā ar izstrādātajiem likuma grozījumiem pašvaldības vērsušas uzmanību uz vairākām citām problēmām, kas varētu būt, ja grozījumi tiks pieņemti. Piemēram, pašvaldības iestādes un kapitālsabiedrības tādējādi zaudēs labi kvalificētus speciālistus, grozījumi izslēgtu iespēju kompetentiem, bet noteiktu sfēru speciālistiem tikt ievēlētiem vispār. Tāpat pašvaldības uzskata, ka tādā veidā netieši tiktu veicināta biznesa vides politizācija, kā arī pašvaldību deputātiem nebūtu iespējams uzturēt savu ģimeni tikai par to algu, kāda ir deputātam.

LPS informē, ka neapšauba nepieciešamību mazināt gadījumu skaitu, kad amatpersonas pieņem lēmumus personīgu motīvu vadīti, tomēr jau patlaban spēkā esošais normatīvais regulējums paredz pietiekamu kontroles mehānismu, lai izvairītos no šādām situācijām. "Projekta piedāvātā norma ierobežos to deputātu tiesības uz darbu, kuri godprātīgi pilda savus pienākumus, nenonākot interešu konflikta situācijā, jo balstīta uz neatspēkojamas prezumpcijas pamata. Tādējādi secināms, ka sabiedrības ieguvums būs mazāks nekā privātpersonas tiesību ierobežojums," teiks vēstules nobeigumā.

Kā ziņots, VARAM ir sagatavojusi grozījumus likumā "Par pašvaldībām", kuru mērķis būs novērst interešu konflikta situāciju pašvaldībās un novērst un mazināt ar to saistītos korupcijas riskus. Grozījumi paredz, ja ar 2013.gada 1.jūliju pašvaldībās, kurās iedzīvotāju skaits ir lielāks par 20 000, domes deputātiem būs aizliegts ieņemt pašvaldības administrācijas vai iestādes vadītāja vai darbinieka, vai kapitālsabiedrības darbinieka amatu. Tāpat VARAM plāno uzlabot pašvaldību efektivitāti, nosakot ievēlēto deputātu skaitu gan novada, gan republikas pilsētas domēs, izņemot Rīgas domi, atbilstoši iedzīvotāju skaitam, kāds attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā vēlēšanu izsludināšanas dienā ir reģistrēts Iedzīvotāju reģistrā.

VARAM Sabiedrības informēšanas nodaļas speciāliste Kristīne Barševska informēja, ka LPS vēstule ir saņemta, ministrija to izskatīs un komentāru sniegs nākamās nedēļas sākumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas