Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Pašvaldības uzsāk cīņu ar valdību

Kad augustā premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) piedalījās Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) kongresā, viņš, iespējams, nepievērsa uzmanību LPS priekšsēdētāja Andra Jaunsleiņa teiktajam: "Tā kā bija, vairs nebūs." Šo vārdu nozīme skaidrāka kļuva trešdien pēc LPS domes sēdes, kurā tika pieņemts lēmums neparakstīt LPS un Ministru kabineta vienošanās un domstarpību protokolu. LPS deva valdībai laiku piekrist piedāvātajam kompromisam iedzīvotāju ienākuma nodokļa proporcijas sadalē starp valsti un pašvaldībām, vietējos budžetos paredzot 82%, valsts - 18%, vēsta laikraksts Diena.

Tagad pašvaldības saņem 80% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN), bet valsts - 20%. Sākotnēji LPS uzstāja uz 84% vai 85%. Strīds par proporcijas pārdali atkārtojas katru gadu, kad notiek pašvaldību un valdības protokola apspriešana. Pagājušajā gadā LPS domes sēdē premjers pēdējā brīdī piedāvāja papildu finansējumu 5,9 miljonus latu dotācijām četrām lielajām pilsētām ar zemāk vērtētajiem ieņēmumiem uz vienu iedzīvotāju, kas ir Liepāja, Jēkabpils, Rēzekne un Daugavpils, kā arī 89 novadiem 5,6 miljonus latu (nākamgad arī paredzētas šīs dotācijas). Novadiem piedāvājums bija negaidīts, domnieki apjuka un pilnvaroja A. Jaunsleini parakstīt protokolu.

Šogad vairākums lēma pretējo, jo uzskata, ka ir valdības lēmumi, kas palielina pašvaldību izdevumus, un tos ir pienākums tām kompensēt. Piemēram, IIN nodokļa samazinājums uz 24%, minimālās algas celšana, bērnudārzu pedagogu algu segšana no pašvaldību budžeta, eiro ieviešana.

V. Dombrovskis aicināja neatlikt lēmuma pieņemšanu, jo viņš vairs nenāks ar kādu pēdējā brīža piedāvājumu un valdība savu nostāju neplāno mainīt. Premjers un finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) uzsvēra - valdība nodrošinās, ka pašvaldību budžeta pieaugums būs līdzvērtīgs valsts budžeta pieaugumam. Pašvaldībām tas pieaugs par 4,26%, bet valstij - par 3,2%. LPS vadītājs aicināja nošķirt ekonomiskās attīstības pieaugumu no valdības lēmumu ietekmes uz pašvaldību budžetiem.

Pilnu rakstu Pašvaldības uzsāk cīņu ar valdību lasiet ceturtdienas laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas