Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pavasarī mostas velozagļi

Samērā siltais pavasaris pamudinājis velosipēdistus agrāk izbraukt ielās, bet vienlaikus aktivizējušies arī velozagļi. Par to liecina gan apdrošinātāju, gan policistu novērojumi. Piemēram, apdrošināšanas sabiedrībaBalta vēsta, ka šogad līdz aprīlim saņēmusi jau piecpadsmit pieteikumu par velosipēdu zādzībām, kamēr pērn šajā laikā bijuši tikai trīs pieteikumi, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Zagļi darbojas dažādi. Ir velosipēdu īpašnieki, kuri paši atzīst, ka lietojuši sliktu slēdzeni. Taču, piemēram, kāda rīdziniece Dienai stāsta, ka pieslēgusi divriteni kāpņutelpā ar "kārtīgu ķēdi" un garnadži sākumā paņēmuši tikai sēdekli. Vēlāk no citas vietas gan nozagts arī pats velosipēds, kaut arī jauns sēdeklis tam vēl nebija uzlikts.

Apdrošinātāju dati liecina, ka populārākā zādzību vieta pērn bijusi mājokļa apkaime (kāpņu telpa, pagalms, dārzs u. c.), kurā notikušas 46% zādzību. Savukārt 31% gadījumu zagļi velosipēdus piesavinājušies publiskās vietās, piemēram, pie veikala, bibliotēkas, naktskluba u. c. 23% gadījumu garnadži velosipēdu nozaguši no saimniecības ēkām - šķūnīšiem, pagrabiem u. c. Līdzīgi vērojumi ir arī Valsts policijai (VP). Vērtējot tendences Rīgas reģionā, VP pārstāve Ance Rozīte stāsta, ka zagti tiek gan nepieslēgti, gan bieži vien ar nekvalitatīvām slēdzenēm pieslēgti divriteņi. Turklāt zog ne tikai brīvas piekļuves vietās - notiek arī ielaušanās. Tāpēc ieteicams saslēgt divriteni, pat ja tas atrodas slēgtā telpā. VP pagaidām apkopoti dati tikai par šā gada janvāri un februāri, kad Rīgas reģionā notikušas 99 divriteņu zādzības, taču Rozīte atzīst - martā šis skaitlis krietni pieaudzis.

Daudzviet Rīgā izvietotas videonovērošanas kameras, un, pateicoties tām, vairākus zagļus izdevies notvert, stāsta Rīgas pašvaldības policijas pārstāve Inese Krieviņa. Tomēr nav tā, ka kameras atrastos tieši pie konkrētām velonovietnēm. "Kabatzagļi gan pazūd no vietām, kurās ir videonovērošanas kameras, un mēs šo vietu sarakstu publicējam tieši tāpēc, lai visi to zina. Par velosipēdu zagļiem to nepārprotami apgalvot nevar," atzinusi Krieviņa.

Gan apdrošinātāji, gan policisti ir vienisprātis, ka velosipēdam jābūt aprīkotam ar kvalitatīvu slēdzeni. Viedokļi par drošāko velosipēda saslēgu mēdz būt atšķirīgi, tomēr no veikalos pieejamajām visdrošākā ir izturīga un masīva U-veida slēdzene. To ieteicams novietot pēc iespējas tuvāk zemei, ar atslēgas caurumu uz leju, lai zaglim būtu grūtāk atmūķēt. Divriteni nedrīkst pieslēgt pie maziem kokiem, stabiem, stiepļu sētām vai žoga - tos zaglis var viegli nolauzt vai nozāģēt. Tiek arī ieteikts noņemt divriteņa firmas zīmes, lai zagļiem nebūtu kārdinājuma zagt dārgu braucamrīku. Tāpat ieteicams noņemt vērtīgākās detaļas - lampiņas, velodatoru, lukturi, sūkni. Lai nenozagtu velosipēda sēdekli vai riteņus, to piestiprināšanai iesaka izmantot skrūves, nevis ekscentru savienojumus.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 14.aprīļa, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas