Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Pazudusi korupcijā apsūdzētā bijusī Rīgas domes amatpersona Ārija Stabiņa

Nekā personīga kļuvis zināms, ka dzīvokļu dalīšanas sistēmā tomēr bija sprauga un tā saistīta ar dzīvokļu maiņu. Lai kāds, kurš līdz šim mitinājās saimnieka mājā, ārpus rindas pēkšņi iegūtu beztermiņa īres tiesības pašvaldības dzīvoklī, bija vajadzīga nauda un informācija. Zinot, ka pašvaldības īpašums atbrīvosies, to nevis piešķīra kādam no rindā gaidošajiem sešiem tūkstošiem iedzīvotāju, bet vajadzīgajam cilvēkam ļāva iemainīt pret īrēto dzīvokli saimnieka mājā.

Oficiāli pašvaldībai par šādu īres tiesību maiņu jāmaksā 43 lati, neoficiāli šāda darījuma takse ir ap 10 tūkstošiem. Jo kukulis jādod gan personai, kura pašvaldības dzīvokli atbrīvo, gan starpniekam – visbiežāk kādam māklerim, gan amatpersonai, kura darījumu izkārto. TV3 zināms, ka par šādu maiņas darījuma izkārtošanu kopā ar Stabiņu pašlaik līdzapsūdzētas vēl sešas personas, tostarp Stabiņas znots un viņai pazīstama māklere. Pagājušā gadā līdz brīdim, kad Stabiņu arestēja, bija izskatīti piecdesmit divi šādi dzīvokļu maiņas darījumi. Šogad - 34. Pēc  KNAB ieteikuma  maiņa uz laiku apturēta. Bet likvidēt to pavisam pārvalde negrasās, stāsta Stabiņas amata mantiniece.

Pazudusi bijusī Rīgas domes amatpersona Ārija Stabiņa. Viņa atstājusi atvadu vēstuli un Stabiņas atrašanās vieta pašreiz nav zināma. Ilggadējo galvaspilsētas Dzīvokļu pārvaldes priekšnieci KNAB aizturēja vairāk nekā pirms pusgada un nesen prokuratūra cēla Stabiņai apsūdzību par kukuļu pieņemšanu un dokumentu viltošanas organizēšanu. Nekā Personīga zināms, ka rīt KNAB lūgs tiesu mainīt Stabiņai drošības līdzekli un piemērot apcietinājumu. 

Ilggadējo Rīgas domes Dzīvokļu pārvaldes priekšnieci Āriju Stabiņu aizturēja septembrī, aizdomās par kukuļa pieņemšanu. Stabiņa divus mēnešus atradās apcietinājumā un, iznākot no ieslodzījumu vietas, uzrakstīja atlūgumu. Dienu pirms vēlēšanām, 31.maijā prokuratūra pret Stabiņu sāka kriminālvajāšanu, taču pēc apsūdzības raksta viņa neatnāca un atsūtīja slimības lapu. Dažas dienas vēlāk viņas bērni saņēma Stabiņas rakstisku ziņu. Radiniekiem adresētā vēstulē Stabiņa raksta, ka šī ir pērkama valsts un pēc ilgām pārdomām viņa to pamet. No vēstules konteksta nojaušams, ka viņa neatgriezīsies.

Stabiņas ģimenes savrupmājā Ādažos durvis ir vaļā, taču saimniekus nemana. Kaimiņi pēdējo reizi Āriju Stabiņu redzējuši aptuveni pirms divām nedēļām. 

Mājai līdz aprīlim bija uzlikts arests, bet līdzko KNAB to noņēma, Stabiņa pusi mājas nodeva meitai. Radinieki nav vērsušies policijā, lai tā sāk Ārijas Stabiņas meklēšanu, vienīgi darījuši tiesībsargiem zināmu viņas atstātās vēstules saturu. Ādažu māju šonedēļ sešas stundas nesekmīgi pārmeklēja KNAB darbinieki. Kur varētu būt viņu kliente nezina arī Stabiņas advokāti. Viņi kriminālprocesā parakstījušies par informācijas neizpaušanu. 

Ārijai Stabiņai drošības līdzeklis aizliedz izbraukt no valsts. No apcietinājuma bijušo domes amatpersonu izlaida pret drošības naudu – 15 tūkstošiem latu. TV3 zināms, ka rīt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs lūgs tiesai mainīt Stabiņas drošības līdzekli uz daudz bargāko – apcietinājumu.

Dzīvokļu pārvaldes vadītāja amats vienmēr bijis ar augstu risku, jo pašvaldības dzīvokļu arvien bijis mazāk nekā to gribētāju skaits. Milzu ietekmi atstāja denacionalizācija. Un tieši Stabiņai, dalot dzīvokļus 15 gadus, bija liela vara pār  cilvēku labklājību.

Pēc KNAB vizītes ēkā, kur kādreiz atradās Rīgas modes, amatpersonas taisnojās, ka nekādas mahinācijas ar dzīvokļiem nav iespējamas, jo rindās uzņem trīs komisijas un dzīvokļus dala dators. Turklāt Stabiņas darba vietā, iekļūt varot tikai ar darbinieku kartēm, un visur darbojas videonovērošana.

Anatolijs Aleksejenko bijis priekšgalā komisijai, kas devusi gala akceptu iespējams nelikumīgajām dzīvokļu maiņām. Tiesībsargi turpina izmeklēšanu Dzīvokļu pārvaldes kukuļošanas lietā, kurā kopumā esot jau 24 epizodes. Stabiņas pazušana lietas gaitu neietekmēšot. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas