Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Pēc izelpas noteiks kuņģa vēzi

Iespējams, tāpēc, ka kuņģa vēzis savā ziņā ir kluss un simptomi ir nespecifiski, Latvijā šo audzēju nereti atklāj trešajā vai ceturtajā stadijā. Turklāt šādu pacientu mums ir krietni vairāk nekā Austrijā. Stāstā gan ir arī pozitīvā puse - zinātnieki patlaban strādā pie pētījumiem, lai pēc izelpas vien varētu atklāt ļaundabīgo audzēju.

Pirmos soļus Latvijas pētnieki spēruši jau iepriekš, bet tagad Austrijas pētnieki izrādījuši interesi par turpmāko sadarbību, jo potenciāls esot liels. Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā pašlaik, iesaistot Latvijas pacientus, notiek pētījums, lai rezultātā izstrādātu miniatūru izelpas testeri. Nākotnē tāds varētu būt katra cilvēka mājās.

Ideja, ka kuņģa vēzi var noteikt pēc cilvēka izelpas, nav pilnībā jauna. Jau vairākus gadus ir notikuši šāda veida pētījumi par dažādām audzēju lokalizācijām, Dienai stāsta Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ķīmijterapeite Evita Gašenko. Taču tieši Latvija bija ieinteresēta aplūkot, kā tas darbojas attiecībā uz kuņģa vēzi. Toreiz pētījuma klīniskā daļa tika izstrādāta Latvijā, sadarbojoties ar citu partneri - Izraēlas Tehnoloģiju universitātiTechnion. Darbs rezultējās ar panākumiem, un pērn pavasarī Eiropas vadošajā gastroenteroloģijas žurnālā Gut publicēti rezultāti. Toreiz Latvijas zinātnieku grupas vadītājs Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes profesors Mārcis Leja sacīja, ka publicētais pētījums ir veiksmīgas zinātnieku sadarbības rezultāts, taču "ideja šo metodi izmantot tieši kuņģa vēža un pirmsvēža stāvokļu noteikšanā ir mūsu".

Darba rezultāti izraisīja plašu starptautisko interesi, tādējādi radot jaunas iespējas sadarbībai ar Insbrukas Universitāti. Tās pētnieks Pāvels Mohalskis Dienai apstiprina, ka iepriekš veiktais pētījums apliecinājis, ka ir iespējas kuņģa vēzi noteikt pēc izelpas. Turklāt šāds tests varētu tikt izmantots arī citu, ne tikai onkoloģisko slimību diagnostikai.

Nelielajā telpā Austrumu slimnīcā ievērojamāko daļu aizņem atvestā aparatūra. Austrijas pētnieks stāsta, ka galvenais ieguvums ir tas, ka izelpas paraugus ir iespējams analizēt nekavējoties. Pacientam izelpojot speciālā aparātā, paraugs tiek nogādāts mēraparātā un pēc tam datorā, kur dati tiek analizēti. Ekrānā parādās līkne, kas norāda uz svarīgākajiem rādītājiem. Mērķis ir pāris nedēļu laikā iesaistīt aptuveni 40 kuņģa vēža slimnieku. Gašenko piebilst, ka cilvēki ir atsaucīgi. Viņiem pašiem ieguvuma patlaban nav, bet to varētu izjust, piemēram, viņu bērni vai mazbērni.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 1.februāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas