Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Pēc Latvijas iniciatīvas 130 ANO valstis nākušas klajā ar paziņojumu cīņai pret dezinformāciju Covid-19 laikā

Pēc Latvijas iniciatīvas 130 valstis Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) Ņujorkā piektdien nākušas klajā ar starpreģionālu paziņojumu par cīņu pret dezinformāciju jeb "infodēmiju" saistībā ar Covid-19, informē Ārlietu ministrija.

Paziņojumu kā līdzautores izsludinājusi Austrālija, Dienvidāfrika, Francija, Gruzija, Indija, Indonēzija, Latvija, Libāna, Maurīcija, Meksika, Norvēģija un Senegāla.

Tajā teikts, ka kopš Covid-19 uzliesmojuma un pandēmijas izsludināšanas ANO ģenerālsekretārs un citi ANO augsta līmeņa vadītāji ir aizvien biežāk vērsuši uzmanību "infodēmijas" jeb dezinformācijas pandēmijas problēmai.

Paziņojumā norādīts, ka Covid-19 izraisītās veselības nozares krīzes laikā dezinformācijas izplatība var būt tikpat bīstama cilvēku veselībai un drošībai kā pati pandēmija. Covid-19 krīzei ir negatīvas sekas, tostarp, tā ir radījusi apstākļus, kas dod iespēju izplatīties dezinformācijai, viltus ziņām un viltus videomontāžām, lai kūdītu uz vardarbību un šķeltu sabiedrību. Ir būtiski svarīgi, lai valstis apkarotu dezinformāciju kā pandēmijas destruktīvas sekundārās ietekmes virzītāju, kas var paaugstināt konflikta, vardarbības, cilvēktiesību pārkāpumu un masveida noziegumu risku.

Ar ziņojumu ikviens tiek aicināts nekavējoties pārtraukt dezinformācijas izplatīšanu un ievērot ANO rekomendācijas šīs problēmas risināšanai, tostarp ANO norādījumus par vēršanos pret naida runu saistībā ar Covid-19 un tās apkarošanu.

"Covid-19 krīze ir pierādījusi, cik būtiski nepieciešama ir piekļuve brīvai, ticamai, uzticamai, faktos balstītai, mērķtiecīgai, precīzai, skaidrai un zinātniski pamatotai informācijai daudzās valodās, kā arī visu ieinteresēto pušu un krīzes skarto kopienu dialogs un līdzdalība sagatavošanas, gatavības un reaģēšanas pasākumos," teiks paziņojumā, norādot, ka krīze ir apliecinājusi arī brīvu, neatkarīgu, atbildīgu un plurālistisku plašsaziņas līdzekļu lomu, paplašinot pārredzamību, atbildību un uzticēšanos, kas ir būtiska, lai panāktu pienācīgu atbalstu un sabiedrības pakļaušanos kopīgiem pūliņiem iegrožot vīrusa izplatību.

Labāka starptautiska sadarbība, kas balstīta valstu solidaritātē un labajā gribā, var sniegt pienesumu virzībā uz mērķi.

Paziņojumā pausts, ka valstīm, reģionālām organizācijām, ANO sistēmai un citām iesaistītajām pusēm - plašsaziņas līdzekļiem, sociālo mediju platformām un pilsoniskās sabiedrības organizācijām - ir skaidra loma un atbildība, palīdzot iedzīvotājiem pretoties "infodēmijai". Šajā ziņā ziņojuma autori atbalsta ANO Iniciatīvu cīņai ar dezinformāciju par Covid-19 un kampaņu Pārbaudīts (Verified), ko ANO ģenerālsekretārs izsludināja 2020.gada 14.aprīlī.

Tāpat uzsvērts, ka daudzas valstis, arī ziņojuma autores, un starptautiskās institūcijas kā Pasaules veselības organizācija (PVO) un UNESCO ir veikušas darbu, lai stiprinātu sabiedrības noturību pret dezinformāciju, un tas ir uzlabojis vispārējo sagatavotību pretoties gan "infodēmijai" un Covid-19 pandēmijai un tās labāk izprast.

"Mūs arī satrauc kaitējums, ko rada ar pandēmiju saistītas nepatiesas vai sagrozītas informācijas tīša izstrāde un izplatīšana. Mēs aicinām valstis veikt pasākumus, lai novērstu šādas dezinformācijas izplatību, rīkojoties objektīvi un pienācīgi ievērojot pilsoņu runas brīvību, kā arī sabiedrisko kārtību un drošību. Mēs vēlreiz apstiprinām, cik svarīgi ir nodrošināt, ka iedzīvotājiem sniedz precīzu informāciju no uzticamiem avotiem un nemaldina ar dezinformāciju par Covid-19," rakstīts paziņojumā.

Tajā norādīts, ka šie centieni citā starp balstās runas brīvībā, preses brīvībā un preses augstākās ētikas un standartu sekmēšanā, žurnālistu un citu plašsaziņas līdzekļu darbinieku aizsardzībā, kā arī veicina informācijas un mediju pratību, sabiedrības uzticēšanos zinātnei, faktiem, valsts un starptautiskajām institūcijām. Ir atklātas dažādas iniciatīvas, lai valstīm un privātajam sektoram nodrošinātu neatkarīgu speciālistu viedokli un ieteikumus šo centienu stiprināšanai.

Ziņojuma autori aicina visas dalībvalstis un visas iesaistītās puses rīkoties, lai apkarotu dezinformāciju un veidotu, kā paudis ANO ģenerālsekretārs, "veselīgāku, atbildīgāku, taisnīgāku un noturīgāku pasauli".

"Mēs saglabājam apņēmību veidot veselīgu informācijas vidi nacionālā, reģionālā un globālā līmenī, kur pret "infodēmiju" apkaro ar zinātnisku, pierādījumos balstītu informāciju un faktiem. Tā rīkojoties, mēs būsim labāk sagatavoti vērsties pret nākamo "infodēmiju"," norādīts paziņojumā.

Top komentāri

Pletne
P
cilveki doma ,ka nav nekas pretigaks,kaa jebkadi sakari ar krieviem?
Vecsčekists
V
Ja kādi kūda uz vardarbību, tad ir pietiekama likumdošanas bāze, lai ar tādiem ātri tiktu galā. Nekas jauns nav jāizdomā.
?
?
Pie tās infas, kas oficiāli tiek pasniegta kā kroņa izplatības hronika, pašlaik izriet, ka plosās četras dažādas slimības ar vienu nosaukumu, ko viens vīruss izraisīt nevar. Varbūt vispirms sakārtojiet pekstiņu plūdus par ''epidēmiju'' un tad sāciet kādu dezā apsūdzēt!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas