Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Pēc neveiksmīga testa CSDD par radariem pārmaksās divus miljonus eiro

Ceļu satiksmes drošības direkcijai (CSD) ir uzdevums četru gadu laikā uzstādīt 100 stacionāros fotoradarus. Viens konkurss jau ir noslēdzies, un darbi izpildīti, kopš pagājušā gada darbojas 16 fotoradari. Autovadītāji sodos samaksājuši vairāk nekā tie izmaksāja. Otrs konkurss ir daudz apjomīgāks – direkcija meklēja uzņēmumu, kas uzstādīs pārējos 84 fotoradarus. Šogad konkursā uzvarēja tā pati firma, kas iepriekš, taču tagad viena radara izmaksas ir pieaugušas no 56 000 līdz 81 000, veidojot divu miljonu eiro sadārdzinājumu par visiem 84 radariem, svētdien vēstīja raidījums Nekā personīga.

Simt stacionāro fotoradaru tīklam uz Latvijas ceļiem bija jābūt gatavam jau 2012.gadā, taču toreiz uzņēmums Vitronic Baltica nespēja izpildīt solīto, jo aizrāvās ar naudas pelnīšanu ar pārvietojamajām iekārtām, tāpēc zaudēja līgumu. Pēc līguma laušanas ar Vitronic Baltica, valdība stacionāro fotoradaru ieviešanu uzticēja CSDD.

Pirmo konkursu par ātruma mērīšanas ierīcēm CSDD izsludināja 2014.gada vasarā. Piedāvājumus iesniedza divi pretendenti, taču tikai viens atbildis konkursa prasībām. Uzvarēja firma Reck.

Firma Reck pieder Armandam Garkānam un Viesturam Kaģim. Uzņēmuma apgrozījums 2014.gadā bija 17 miljoni eiro, peļņa 167 tūkstoši. Reck labi sokas lielo valsts uzņēmumu konkursos par elektroapgādes sistēmu darbiem. Tā ir viena no trim firmām apvienībā, kas uzvarējusi 110 miljonu konkursā par Kurzemes loka elektropārvades līniju pārbūvi. Sadarbības partneris būs kompānija LEC, kas pastarpināti pieder uzņēmējam Guntim Rāvim un ar Māri Martinsonu saistītām personām.

2014.gada konkursā Reck vienu radaru piedāvāja uzstādīt un piecus gadus aprūpēt par 56 tūkstošiem eiro. 2015.gada sākumā pirmie radari sāka fiksēt ātruma pārkāpējus.

Aprīlī noslēdzās konkurss par vēl 84 radaru iegādi. Arī tajā uzvarēja firma Reck, taču šoreiz radaru cenas augušas. Tagad Reck par vienu radaru un četru gadu apkopi prasa 81 tūkstoti eiro.

Tās gandrīz divkārt pārsniedz otra pretendenta, sabiedrības Doma piedāvājumu. SIA Doma no konkursa izslēgta, jo pašu kļūdas dēļ neizturēja kvalifikācijas pārbaudi. Viņu programma testa mērījums nesasniedza noteikto mērķi – atpazīt 90 procentus garāmbraucošo auto numura zīmju. Pietrūka 3 procentpunktu.

Reck administratīvās daļas vadītāja Eva Kola raidījumam Nekā personīga skaidroja, ka viņu radaru izmaksas pieaugušas, jo tagad piedāvātais radars ir jaunākas paaudzes. Tāpat ir papildus prasības no CSDD, piemēram, nodrošināt alternatīvu enerģijas avotu un tie jāizvieto visā Latvijas teritorijā, ne vairs tikai Rīgā. 

Konkursa nolikums nav konkurenci veicinošs. To varēja izpildīt tikai divu ražotāju radari – holandiešu Gatso, ko pārstāv uzvarētājs Reck, un vācu Jenoptik, ar kuru strādā SIA Doma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas