Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pēc pašvaldību reformas deputātu skaits vietvarās varētu sarukt par 864 domniekiem

Pēc pašvaldību reformas deputātu skaits vietvarās varētu sarukt par 864 domniekiem jeb 54%, izriet no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotajiem grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kurus otrdien, 10.decembrī, plānots skatīt valdībā. Līdz ar to kopējais pašvaldību deputātu skaits valstī varētu būt 750 deputāti.

Pašreizējā pašvaldību sistēmā ir 1614 pašvaldību deputāti no 119 pašvaldībām, taču plānots, ka teritoriālās reformas rezultātā pašvaldību skaits samazināsies līdz 39 vietvarām.

"Ņemot vērā minēto, nepieciešams veikt grozījumus tiesiskajā regulējumā, nodrošinot jaunajās teritoriālajās vienībās izveidoto pašvaldību domju deputātu skaitu tādu, kas atbilstu gan teritorijas lielumam, gan nodrošinātu optimālu politisko spēku īpatsvaru, lai pašvaldības varētu efektīvi pieņemt lēmumus savu funkciju realizēšanai," skaidro ministrija.

Tā uzskata, ka efektīvai pašvaldības lēmējvaras darbības nodrošināšanai, veicot teritoriālo reformu, būtu nepieciešams pārskatīt pašvaldībās ievēlējamo deputātu skaitu, izvirzot divus pamatkritērijus.

Proti, deputātu skaits būtu nosakāms tāds, lai atbilstoši iedzīvotāju skaita palielinājumam jaunajā pašvaldībā tiktu nodrošināta samērīgāka deputātu pārstāvniecība, kā arī, lai tiktu radīta iespēja veidot efektīvāku pašvaldību komiteju darbību noteiktu jautājumu risināšanā.

VARAM izstrādātie grozījumi paredz, ka tajās pašvaldībās, kur pēc reformas būs līdz 30 000 iedzīvotāju, strādās 15 deputāti, bet tajās, kur būs 30 001 līdz 60 000 iedzīvotāju - 19 deputāti.

Pašvaldībās, kur iedzīvotāju skaits būs vairāk nekā 60 000 iedzīvotāju, domē strādās 23 domnieki, bet Rīgā joprojām būs 60 deputāti.

Pēc VARAM aprēķiniem, deputātu skaitam samazinoties par 864 personām, gada laikā tiktu ietaupīti 995 328 eiro.

Šādi aprēķini veikti, pamatojoties uz to, ka vienas stundas likme, ņemot vērā Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā ietverto deputātu atalgojuma limitu, ir 6,4 eiro. "Pieņemts, ka viens deputāts mēnesī vidēji strādā 15 stundas," norāda VARAM.

Plānots, ka pašreizējās domes savu darbu turpinās līdz 2021.gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētās domes pirmajai sēdei, kura būtu jāsasauc 2021.gada 1.jūlijā.

VARAM arī atgādina, ka lai 2021.gada pašvaldību vēlēšanas notiktu jauno novadu robežās, līdz 2020.gada 1.decembrim pašreizējo pašvaldību domēm jāsasauc visu apvienojamo pašvaldību deputātu kopsapulci, kur jāievēl novada vēlēšanu komisiju.

Deputātu kopsapulci jāierosina sasaukt administratīvā centra pašvaldības domes priekšsēdētājam, bet izveidotās komisijas darbu no saviem budžeta līdzekļiem būs jāfinansē visām pašvaldību domēm proporcionāli balsstiesīgo iedzīvotāju skaitam attiecīgās pašvaldības teritorijā.

Ja deputātu kopsapulce līdz 2020.gada 1.decembrim neizveido novada vēlēšanu komisiju, to iecels Centrālā vēlēšanu komisija.

 

 

Top komentāri

864 plēsoņas būs mazāk.
8
Ja tikai plēsoņas Pūci neaprīs.
jautājums
j
Kāpēc Rīgas domē tiek saglabāti 60 deputāti? Siltās vietiņas vajag savējiem? Ja Saeimā ir 100 deputāti, tad Rīgai pilnībā pietiktu ar 30 deputātiem. Rīgas domes deputātu skaita samazināšana piešķirtu reformai vismaz kaut kādu pievilcību.
par
p
ja reģionos līdz ar to būtu par 800 mazāk zagļu un budžeta izzadzeju tad cita lieta..Bet bus mazāk-tas jau nenozime ka kukuļus dos mazāk...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas