Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Peldbaseinos vienai personai jāparedz vismaz 12 kvadrātmetru liela ūdens virsmas platība

Peldbaseinos vienai personai jāparedz vismaz 12 kvadrātmetru liela ūdens virsmas platība, paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātās rekomendācijas par fiziskajām aktivitātēm, pulcējoties sporta norišu vietās ārkārtējās situācijas laikā no 12.maija.

Tāpat nav pieļaujama apmeklētāju pulcēšanās peldbaseina malā, kā arī atrodoties ūdenī, un IZM nosaka, ka koplietošanas individuālais treniņu inventārs netiek izmantots un peldbaseinu nedrīkst apmeklēt personas, kas jaunākas par 12 gadiem.

Pagaidām apmeklētājiem arī nebūs pieejamas saunas, pirtis un citas atpūtas telpas.

IZM rekomendācijās norādīts, ka sporta norises vietā ikvienai personai labi saskatāmās vietās jābūt izvietotai skaidri salasāmai informācijai ar brīdinājumu ievērot distancēšanos, kā arī aicinājumu apmeklētājus izvērtēt savu veselības stāvokli un neapmeklēt sporta norises vietu, ja personai ir elpceļu infekcijas slimības simptomi kā drudzis, klepus, elpas trūkums, kā arī ja uz personu attiecas pašizolācijas, karantīnas vai izolācijas nosacījumi.

Attiecīgai informācijai jābūt pieejamai arī sporta norises vietas tīmekļvietnē internetā un sociālajos tīklos, ja tādi tiek izmantoti personu informēšanai par sporta norises vietas pakalpojumiem.

Ministrija norāda, ka personām vecākām par 65 gadiem, personām ar hroniskām slimībām, kā arī personām ar imūndeficītu, atrodoties sporta norišu vietās, jāievēro īpašus piesardzības pasākumus, piemēram jāizvairās no sporta norišu vietu apmeklējuma, kad tur ir liels cilvēku pieplūdums.

Vienlaikus rekomendācijas paredz, ka fizisko aktivitāšu organizēšanai tiek izmantotas attālinātās iespējas un maksājumiem izmantoti bezskaidras naudas norēķini.

Gadījumā, ja ārtelpu sporta norises vietā atrodas infrastruktūras objekti, piemēram, āra trenažieri vai vingrošanas rīki, kam nepieciešama regulāra dezinfekcija, tad tiem jābūt norobežotiem un pie tiem labi saskatāmās vietās tiek izvietota informācija, ka tos ir aizliegts izmantot fizisko aktivitāšu norisei, izņemot gadījumā, ja ārtelpu sporta norises vietas pārvaldnieks var nodrošināt šo objektu regulāru dezinfekciju, kā arī norīko personu, kura kontrolē šo objektu izmantošanu atbilstoši noteiktajām prasībām.

Būtībā fizisko aktivitāšu norisei ārtelpu sporta norises vietā jāizmanto personīgais inventārs. Ja tiek izmantots citai personai piederošs inventārs, tad pirms inventāra nodošanas citai personai un pirms fizisko aktivitāšu norises sākšanas veicama tā dezinfekcija.

Tomēr minētais nosacījums par inventāra nodošanu un tā dezinfekciju nav attiecināms uz spēles laikā izmantojamo pārvietojamo inventāru, piemēram, visa veida bumbām.

Tāpat IZM rekomendē, ka pirms un pēc fiziskajām aktivitātēm ārtelpu sporta norises vietā neizmanto ģērbtuves un dušas, taču tas neattiecas uz āra peldbaseiniem. Taču, ja sporta norises vietas pārvaldnieks var nodrošināt, ka ģērbtuvēs un dušās iespējams nodrošināt distances ievērošanu, kā arī nodrošināt attiecīgo telpu un visu tajā esošo priekšmetu regulāru dezinfekciju, tad tas ir iespējams.

IZM rekomendācijās teikts, ka sporta norises vietā ir jānodrošina iespējas veikt roku higiēnu, nodrošinot siltu ūdeni, šķidrāsziepes un roku susināšanas līdzekļus vai spirtu saturošus roku dezinfekcijas līdzekļus vai citus dezinfekcijas līdzekļus, kas iznīcina korona vīrusus.

Tāpat tiek uzsvērts, ka sporta norises vietā nav pieļaujama koplietošanas dzēriena vai uzkodu vietu organizēšana, kā arī noteikts, ka sporta norises vieta darbu sāk ne agrāk kā plkst.7 un beidz ne vēlāk kā 24.

Attiecībā uz treniņiem iekštelpās, IZM skaidro, ka tādā gadījumā fizisko aktivitāšu norise iespējama tikai pēc iepriekšēja pieraksta uz konkrētu apmeklējuma laiku. Sporta bāzei jānodrošina klientu uzskaite, lai būtu iespējams apzināt un brīdināt kontaktpersonas Covid-19 infekcijas gadījumā.

Tāpat noteikts, ka kopējais laiks, ko persona pavada telpās no ieejas ēkā līdz iziešanai no tās, nedrīkst pārsniegt trīs stundas. Sporta bāzes īpašniekam arī jānodrošina regulāra telpu vēdināšana.

IZM rekomendācijās uzsvērts, ka ģērbtuvēs jānodrošina apmeklētājiem pieejami skapīši vai pakaramie ar vismaz divu metru distanci, bet pārējie tiek slēgti vai nav izmantojami, izvietojot attiecīgus marķējumus. Tāpat bāzes pārvaldniekam vai īpašniekam jānodrošina, ka ģērbtuvē atrodas tikai tik daudz cilvēku, lai ģērbšanās laikā varētu nodrošināt distanci.

Ģērbtuvēs apmeklētājiem labi saredzamā vietā jāizvieto informācija ar aicinājumu ievērot divu metru distanci un ģērbtuvē apmeklētāji nedrīkst uzturēties ilgāk kā 15 minūtes.

Vienlaikus dušās, kas nav aprīkotas kā atsevišķas kabīnes, tiek nodrošināts, ka tiek izmantotas dušas ierīces, vienu dušas ierīci izlaižot, kā arī tiek noteikts, ka dušu izmanto ne ilgāk kā 15 minūtes.

Kas attiecas uz profesionālajiem sportistiem, proti, personām, kuras ir noslēgušas darba līgumus un kuri trenējas darba pienākumu izpildes ietvaros un kuri ir komandu sporta spēļu dalībnieki, sporta norises vietās ir tiesīgi trenēties kopā ar visu komandu, ja tiek ievēroti visi minētie nosacījumi, tostarp par savstarpējo divu metru distanci.

Lai kontrolējošās iestādes varētu pārliecināties par personas atbilstību profesionālā sportista statusam, treniņu norises vietā ir jābūt profesionāla sportista darba līguma kopijai, kā arī sportistam jābūt līdzi personu apliecinošam dokumentam.

IZM uzsver, ka līdz turpmākiem Ministru kabineta lēmumiem ārkārtējās situācijas laikā joprojām ir aizliegti publiski un privāti sporta pasākumi - sporta sacensības, paraugdemonstrējumi un citi tamlīdzīgi pasākumi.

Kā vēstīts, valdība pirms nedēļas lēma, ka no šodienas klātienē varēs notikt organizēti bezkontakta sporta treniņi vai nodarbības, ievērojot vairākus nosacījumus, tai skaitā būs jāievēro savstarpēja divu metru distance un vienā treniņgrupā vienlaikus nevarēs pulcēties vairāk kā 25 personas. Noteiktas arī citas drošības prasības.

 

Top komentāri

j
te akūti būtu vajadzīga psihiatru konsultācija
VVZ
V
Un kubatūra netiek noteikta? Bet no malas izskatās pēc kārtējā idiotisma, jo baseinos ūdens ir tik hlorēts, ka nekādi vīrusi tur nav iespējami pēc definīcijas.
Irlielāmērāticams
I
ka pilnīgi droši ir ar akvalangu... peld baseinā, bet beigās iegremdējas rezervuārā ar spirtu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas