Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Perevoščikovs: Pateicoties vakcinācijai, Covid-19 pandēmiju varētu apkarot sešu mēnešu vai gada laikā

Pateicoties vakcinācijai, Covid-19 izraisītā epidēmija sešu mēnešu vai gada laikā varētu būt apkarota, šodien apdomīgai ceļošanai veltītas kampaņas atklāšanā žurnālistiem pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Viņš pastāstīja, ka jau divas nedēļas pēc kārtas diezgan strauji samazinās Covid-19 konstatēto gadījumu skaits gan Latvijā, gan citviet ES. Tas nozīmē, ka pakāpeniski samazinās riski inficēties tuvākajās ārzemēs.

Pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 21 gadījums, kad cilvēki bija inficējušies ārzemēs, bet pēdējo sešu nedēļu laikā tie bija kopumā 127 gadījumi. Pirmajā vietā ir ieceļotāji no Krievijas, otrajā vietā ir ieceļotāji no Vācijas, bet Turcija un Zviedrija ir trešajā vietā.

Kopumā vērtējot situāciju pasaulē, Perevoščikovs norādīja, ka tā ir diezgan savdabīga. Situācija liecina, ka Dienvidamerikā un Dienvidāfrikas reģionā saslimstība strauji pieaug un tas ir skaidrojums ar sezonālajām īpatnībām. To vajadzētu ņemt vērā, ceļojot uz tālām zemēm.

"Ir cerības, ka varbūt sešu mēnešu laikā, varbūt gada laikā epidēmija varētu būt apkarota, tieši pateicoties vakcinācijai. Kamēr slimība vēl joprojām ir aktuāla un vīruss izplatās vairākās valstīs, vajadzētu būt modriem un darīt visu, lai sevi un apkārtējos cilvēkus pasargātu no inficēšanās," norādīja Perevoščikovs.

Eksperts skaidroja, ka pilnībā nevakcinētiem cilvēkiem ļoti rūpīgi vajadzētu apsvērt ceļošanas nepieciešamību.

Pirms ceļošanas vajadzētu noskaidrot, kad stāsies spēkā vakcinācijas sertifikāts un vai pabeigts pilns vakcinācijas kurss. Tāpat ceļotgribētājiem vajadzētu padomāt, vai viņiem nav hroniska slimība, kā arī to, vai viņi un tuvinieki neatrodas riska grupā.

Tāpat ceļotgribētājiem vajadzētu izvērtēt informāciju, kā rīkoties, ja viņiem ārvalstīs nepieciešams pavadīt izolācijā un tomēr izdevies saķert vīrusu.

"Vajadzētu būt uzmanīgiem, jo situācija mainās ļoti strauji. Pirms divām nedēļām nebijām domājuši, ka Lielbritānijā saslimstība pieaugs, taču jaunie celmi parādās. Šie jaunie celmi varētu izraisīt lielākās bažas un lielāku iespēju vīrusam izplatīties," piebilda Perevoščikovs.

Attiecībā uz ceļošanu un testēšanu eksperts norādīja, ka vajadzētu pirms ceļošanas pārbaudīt, kāda veida testi attiecīgajos galamērķos tiek izmantoti, turklāt ārzemēs vakcinētajiem un nevakcinētajiem testa prasības var atšķirties.

Tāpat Perevoščikovs aicināja ceļotājus savos braucienos ņemt līdzi sejas maskas, dezinfekcijas līdzekļus un drošības pēc arī termometrus. Tāpat vajadzētu izpētīt, vai rezervētajās viesnīcās tiek pienācīgi veikta dezinfekcija. Pašu paņemtie dezinfekcijas līdzekļi noderēs ne tikai roku dezinfekcijai, bet arī atsevišķu priekšmetu dezinfekcijai viesnīcās.

Tāpat nevajadzētu aizmirst par distances ievērošanu un nekontaktēšanos ar, iespējams, slimiem cilvēkiem. Lai arī lidmašīnās riski inficēties ir minimāli, ceļotājiem vajadzētu padomāt par to, vai lidmašīnās nepieciešams ieturēt maltīti, jo tajā brīdī tiek novilktas maskas.

Attiecībā uz ceļošanas atvieglojumiem no tā dēvētajām trešajām valstīm eksperts norādīja, ka situācija nav tik viennozīmīga. Daļā šādu valstu epidemioloģiskā situācija ir paredzama un eksperti var paļauties uz oficiālajiem rādītājiem. Šāda valsts, piemēram, ir Austrālija, taču ir valstis, kur situācija ir neskaidra, piemēram, Ēģiptē.

Attiecībā uz šodien gaidāmo valdības sēdi par ceļošanas ierobežojumu atvieglojumiem eksperts norādīja, ka ir jāsaglabā pašizolācijas nepieciešamība pēc atgriešanās no tām trešajām valstīm, par kurām epidemioloģiskā situācija ir neskaidra vai arī inficēšanās rādītāji ir augsti.

Jau ziņots, ka ĀM sadarbībā ar partneriem sagatavojusi kampaņu "#CeļoApdomīgi".

Tikmēr šodien Ministru kabinets plāno lemt par ceļošanas ierobežojumu atcelšanu pret Covid-19 vakcinētajiem, testētajiem un pārslimojušajiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas