Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Pērn dzīvokļu pabalstu saņēma 45 316 rīdzinieku; bažas, ka skaits pieaugs

Iedzīvotājiem nespējot samaksāt komunālo pakalpojumu rēķinus, daudzviet Latvijā pašvaldības trūcīgākajiem piešķir tā saucamos dzīvokļa pabalstus komunālo izdevumu segšanai. Latvijas lielākajās pilsētās dzīvokļa pabalstu saņēmēju skaits svārstās no viena līdz pat vairākiem desmitiem tūkstošiem, noskaidroja portāls Diena.lv.

Kā vēstīts, Latvijā decembrī būtiski pieauguši apkures rēķini - augsto tarifu un zemākas gaisa temperatūras dēļ tie ir par 60-70% augstāki nekā 2011.gada decembrī. Piemēram, Rīgā 2012. gada decembra siltuma rēķini esot vidēji par 63% lielāki nekā gadu iepriekš, līdz ar to daudzi apsaimniekotāji pauduši bažas, ka šogad veidosies ievērojami apkures parādi.

Iedzīvotājus, kuri jau ilgstoši nespēj norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem, gaida tiesas darbi. Taču trūcīgākajiem ir iespējams pieteikties dzīvokļa pabalstam, kas atkarībā no katras pašvaldības rocības daļēji vai pilnībā ļauj segt izdevumus par komunālajiem vai īres pakalpojumiem.

Rīgā tiesības saņemt dzīvokļa pabalstu ir ģimenei vai atsevišķi dzīvojošai personai, kas deklarējusies Rīgā, un kuras ienākumi viena cilvēka ģimenē nepārsniedz 250 latu, bet ģimenē, kurā ir divi vai vairāk cilvēki, ienākumi nepārsniedz 200 latu vienam cilvēkam, Dienai.lv pastāstīja Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve Lita Brice. Dzīvokļa pabalsti tiek piešķirti dzīvojamās telpas īres un komunālo pakalpojumu apmaksai.

Šo pabalstu iespējams saņemt no pirmās dienas, kad persona ir deklarējusies Rīgā. Brice uzsver – galvenais ir nekrāt parādus un laicīgi doties uz Rīgas Sociālo dienestu, kolīdz personai ir skaidrs, ka neizdosies samaksāt par īres vai komunālajiem pakalpojumiem.

2012.gadā Rīgā dzīvokļa pabalstu saņēma vairāk nekā 45 316 personu. Izdevumi par dzīvojamās telpas lietošanu 2012.gadā, salīdzinot ar 2011.gadu, ir palielinājušies, par ko liecina vidēji vienai personai gadā izmaksātā dzīvokļa pabalsta apmērs. Ja 2011. gadā vienai personai dzīvokļa pabalsta nodrošināšanai tika izlietoti vidēji 215 lati, tad 2012.gadā tie bija jau 225 lati, pastāstīja Brice.

Dzīvokļa pabalsts trūcīgajām personām tiek piešķirts arī citās Latvijas pilsētās, tostarp Liepājā, kur šogad attiecīgā pabalsta izmaksai no pilsētas budžeta plānots atvēlēt 1,3 miljonus latu. Liepājā pērn šo pabalstu saņēmušas turpat 6000 ģimenes, portālam Diena.lv pastāstīja Liepājas domes pārstāve Gunta Jākobsone.

Šis pabalsts paredzēts īres vai komunālo pakalpojumu daļējai segšanai, kuru vienu reizi kalendārajā gadā uz četriem mēnešiem ir tiesības saņemt ģimenei vai personai, kura atzīta par trūcīgu vai maznodrošinātu. Lai saņemtu pabalstu, dzīvesvietai jābūt deklarētai Liepājas pilsētā ne mazāk kā pēdējos 12 mēnešus pirms pabalsta pieprasīšanas, informēja domes pārstāve.

Savukārt Jelgavā dzīvokļa pabalsts tiek piešķirts reizi pusgadā. Pabalstu iespējams saņemt uz trim mēnešiem vai reizi pusgadā, tā apjoms svārstās no 75 līdz 110 latiem. Pabalsta lielums atkarīgs no personas vidējiem mēneša ienākumiem, kā arī no tā vai pabalsta pieprasītājs ir pensionārs, politiski represēts pensionārs vai pirmās un otrās grupas invalīds, informēja Jelgavas domes pārstāve Līga Klismeta. Janvārī Jelgavas pilsētā dzīvokļa pabalsts tika piešķirts 1 022 ģimenēm.

Rēzeknes pašvaldība saviem trūcīgajiem iedzīvotājiem reizi gadā palīdz ar siltumenerģijas pakalpojumu apmaksu un cietā kurināmā iegādi. Šāda palīdzība tiek sniegta, ja pilngadīgie un nestrādājošie ģimenes locekļi reģistrējušies Nodarbinātības valsts aģentūras Rēzeknes filiālē un piedalās tās īstenotajos pasākumos, Diena.lv uzzināja Rēzeknes domē.

Dzīvokļa pabalsts siltumenerģijas pakalpojumu apmaksai svārstās no 180 līdz 240 latiem atkarībā no ģimenes locekļu skaita. Tāpat iespējams saņemt pabalstu cietā kurināmā iegādei trūcīgām personām vai ģimenēm 70 latu apmērā, kā arī 50 latu apmērā daļējai parāda segšanai par īri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas