Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pērn Latvijā nelegālo cigarešu īpatsvars sasniedzis rekordzemu līmeni pēdējos desmit gados

Pagājušajā gadā Latvijā iegādāto nelegālo cigarešu īpatsvars nokrities līdz vēsturiski zemākajam līmenim kopš 2010.gada un ceturtajā ceturksnī bija vien 16,8%, liecina informācijas un mērījumu kompānijas Nielsen informācija. Tas ir par 3% mazāk nekā 2018.gada attiecīgajā periodā, veidojot straujāko samazinājumu Eiropas Savienības dalībvalstu vidū, un ir pietuvinājies Somijas un Vācijas nelegālā cigarešu tirgus līmenim.

VID skaidroja, ka šāds samazinājums bija iespējams, ņemot vērā veiktos kontroles pasākumus uz valsts sauszemes robežas, ostās un lidostā.

VID Muitas pārvalde pagājušajā gadā izņēma rekordlielu kontrabandas cigarešu un tabakas daudzumu, tabakas izstrādājumu kopējam daudzumam pārsniedzot 100 miljonus. Konfiscējot 59 miljonus cigarešu, 39 tonnas tabakas un aptuveni sešas tonnas ūdenspīpju tabakas, valstij novērsti iespējamie zaudējumi aptuveni 19 miljonu eiro apmērā.

Savukārt šogad pusotrā mēnesī vien muitas kontroles rezultātā izņemti 2,2 miljoni cigarešu. Regulāri tiek atklātas cigaretes, kas slēptas ogļu, šķeldas, zāģskaidu kravās, vilcienu konstrukcijās, cisternās, kā arī kravas un vieglajās automašīnās izveidotās slēptuvēs. Piemēram, 19.februārī, veicot no Baltkrievijas iebraukušo kravas vilcienu kontroli, šķeldas kravā atklāti 30 000 cigarešu.

Par slēptuvēm tiek izmantotas vilcienu un autotransporta konstrukcijas un kravas, kuģu konteineri. Tāpat cigaretes tiek mēģināts pārvadāt personu bagāžā un sūtīt pa pastu. Piemēram, veicot kāda no Krievijas sūtīta pasta sūtījuma muitas kontroli, kurā saskaņā ar pavaddokumentiem bija jābūt rotaļlietām, muitas amatpersonas atklāja 5400 cigaretes.

VID Muitas pārvaldes direktora vietniece Sandra Kārkliņa-Ādmine norādīja, ka aizvadītā gada rezultāti cigarešu kontrabandas apkarošanas jomā liecina par muitas sekmīgu darbošanos, izmantojot tehnisko aprīkojumu, iesaistot pārbaudēs tabakas meklēšanas darba suņus un ieviešot centralizētu, attālinātu skenēšanas attēlu analīzi.

Savu artavu cigarešu kontrabandas ierobežošanai devis arī ieguldījums tehnoloģisko risinājumu ieviešanai, jo īpaši tādēļ, ka tika pabeigta visas ārējās muitas robežas aprīkošana ar kravu rentgena iekārtām. Cigarešu kontrabandu muita atklāj katru dienu, un tas būs prioritārs uzdevums muitai arī turpmāk, akcentēja Kārkliņa-Ādmine.

VID norādīja, ka kontrabandisti izmanto aizvien rafinētākus paņēmienus cigarešu nelegālai ievešanai, kā arī izlūko muitas kontroles norisi un pieejamos tehniskos rīkus, lai mēģinātu izvairīties no pārbaudēm.

Ņemot vērā plānotās izmaiņas tabakas izstrādājumu mazumtirdzniecībā un ierobežojumus noteikta veida cigarešu realizācijā, šogad, iespējams, pieaugs centieni cigaretes ievest nelegāli, kam muita ir gatava, norāda Kārkliņa-Ādmine.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas