Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Pērn no kredītiestādēm visvairāk sūdzības saņemtas par Swedbank

Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) pērn saņemtas 358 rakstveida sūdzības par finanšu pakalpojumiem, no tām 33 sūdzības saņemtas par apdrošinātāju rīcību, par kredītiestāžu rīcību saņemtas 176 sūdzības, par personu, kas neatbilst kredītiestādes statusam, rīcību saņemtas 100 sūdzības, savukārt par parādu piedziņas sabiedrībām saņemtas 49 sūdzības, portālu Diena.lv informēja PTAC pārstāve Liene Kindzule.

No kredītiestādēm visvairāk sūdzības ir saņemtas par AS Swedbank darbību - 32, AS ABLV Bank darbību - 21 sūdzība, Nordea Bank Finland PLC Latvijas Filiāles darbību - 17 sūdzības, AS Citadele banka un AS DNB Banka darbību - 16 sūdzības, kā arī par VAS Latvijas Hipotēku un zemes banka un AS SEB banka darbību, par kurām ir saņemtas attiecīgi 15 sūdzības.

Par personām, kuras neatbilst kredītiestādes statusam visvairāk sūdzības, t.i., 15, ir saņemtas par AS 4finance darbību, kā arī par AS GE Money darbību - 11 sūdzības.

No parādu piedziņas sabiedrībām visvairāk sūdzību 2012.gadā ir saņemtas par UAB Gelvora filiāles Latvijā darbību - 18 sūdzības un SIA PAUS KONSULTS darbību - 15 sūdzības.

Savukārt apdrošināšanas sabiedrību vidū visvairāk sūdzību, t.i., 6 ir saņemts par AAS Balta darbību, BTA Insurance Company SE darbību - 5 sūdzības, kā arī AAS LKB LIFe darbību, par kuru ir saņemtas 4 sūdzības.

Liela daļa no PTAC saņemtajām rakstveida un elektroniskā pasta sūdzībām saistītas ar to, ka kredīta devējs ir vienpusēji lauzis kredīta līgumu, jo patērētājs nav savlaicīgi veicis no līguma izrietošos maksājumus, un vērsies tiesā vai nodevis parāda piedziņas tiesības parāda piedziņas sabiedrībai, pieprasot visa kredīta atmaksu, kā arī vēršot piedziņu pret nekustamo īpašumu vai ieķīlāto transportlīdzekli.

Attiecībā uz apdrošināšanas pakalpojumu jomu galvenokārt PTAC ir saņēmis patērētāju sūdzības par to, ka apdrošinātājs atteicies izmaksāt apdrošināšanas atlīdzību un pirms apdrošināšanas līguma noslēgšanas nav pietiekami informējis patērētāju par tā nosacījumiem.

Saistībā ar komercprakses jomu pārsvarā saņemtas sūdzības par kredīta devēja vai parādu piedziņas sabiedrības īstenotajām darbībām, lai panāktu kredīta vai parāda atmaksu.

Attiecībā uz kredītiestādēm vairākas sūdzības saņemtas par līguma noteikumu, kas paredz procentu likmes pārskatīšanu ik pēc noteikta perioda, patērētājiem izsakot neapmierinātību ar piedāvātās procentu likmes apmēru, kredītiestāžu rīcību, to radīto kļūdu seku novēršanu uzliekot patērētājam, būtisku pakalpojuma maksu izcenojumu iekļaušanu cenrādī, kā arī neinformēšanu par izcenojumu izmaiņām, kuras ir tiesiski iekļaujamas pakalpojumu cenrādī.

Tāpat PTAC ir saņēmis sūdzības saistībā ar kļūdaini veiktu maksājumu karšu maksājumu neatmaksāšanu un kļūdainiem skaidras naudas izņemšanas darījumiem bankas automātos, kredītiestādes atteikumu atvērt norēķinu kontu, kā arī par kredītiestādes vai personu, kas neatbilst kredītiestādes statusam rīcību, piemērojot komisijas maksas par kredītsaistību pārkreditāciju un nesniedzot atbildes uz patērētāja iesniegtajiem iesniegumiem.

Savukārt, ja salīdzina PTAC saņemtās sūdzības pēc finanšu pakalpojumu veidiem - 65% no visām PTAC 2012.gadā saņemtajām sūdzībām bija par kreditēšanas pakalpojumiem, 15% par parādu piedziņas pakalpojumiem, 10% par apdrošināšanas pakalpojumiem un 10% citiem finanšu pakalpojumiem (piemēram, maksājumu pakalpojumiem, noguldījumiem, u.c.).

Paralēli saņemtajām rakstveida sūdzībām PTAC tiek saņemti patērētāju epasti, sniegtas klātienes un telefoniskās konsultācijas sakarā ar patērētāju tiesību aizsardzības jautājumiem finanšu pakalpojumu jomā. Vienlaikus PTAC sniedz konsultācijas finanšu pakalpojumu sniedzējiem pēc to aicinājuma saistībā ar finanšu pakalpojumu sniegšanu patērētājiem, atsevišķu kredītu līgumu noteikumu, reklāmu un esošās vai plānotās komercprakses atbilstību normatīvo aktu prasībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas