Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Baltijas valstīs formāli plašākas pilnvaras Lietuvas prezidentam; Latvijā vēl nepieciešami uzlabojumi

Personības, ne vēlēšanu procesa spēks

Lielākajā daļā Eiropas Savienības (ES) valstu prezidentu ievēlē tiešās vēlēšanās. Latvija un Igaunija ir divas no kopumā septiņām ES valstīm, kurās prezidentu neizvēlas tauta, bet gan parlaments. Tāpat ļoti atšķiras gan ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaits, gan prezidenta pilnvaru apjoms un termiņš. Lai gan Latvijā un Igaunijā nerimst diskusijas par tautas vēlētu prezidentu, abu valstu eksperti Dienai atzīst – šis "vilciens", visticamāk, jau ir aizgājis.

Top komentāri

Ass
A
Un kur si vēlēšanu un valsts sistēma ir novedusi valsti?Latvija jāpārskata ne tikai valsts sistēmas lietderības koificents,bet arī konstitucija(100 gadi ! Cik ilgi dzīvosim spēcīgi atpalikusi no progresa!),valsts iekārta un VISI valsts sektora darbības virzieni!Var jau arī turpināt ka ir,bet tikai latviešu tautas un valsts izzušana globalizācijā turpināsies!
Pie mums
P
partijas (pareizāk sakot - viņu sponsori) atlasa paklausīgas nepersonības. Vai var teikt, ka Latvijā ir demokrātija, ja tautai nekādas varas nav? Tauta nevar nodibināt partijas, bet oligarhi var...
Itālijas piemērs
I
Jā, personībām ir spēks. Itālijā 2018.gada parlamenta vēlēšanās 5 zvaigžņu kustība ieguvusi 33% (vēl iepriekšējo personību iespaidā), bet šogad Eiroparlamenta vēlēšanās par to ir nobalsojuši 17% (jaunās personības nav tik spēcīgas). Savukārt Salvīni Līga pirms gada bija ieguvusi 17%, bet tagad jau 34%. Kaut arī Salvīni neko īpašu nav izdarījis (izņemot imigrācijas apturēšanu), Salvīni personība ir nospēlējusi lielāko lomu. 2013.gadā, kad Salvīni tika ievēlēts par Līgas vadītāju, Līga vēlēšanās bija guvusi vien 4%. Tagad tie ir 34%. Valdības izveidošanas brīdī 2018.gadā Līga bija vēl pastarīte, bet tagad Salvīni diktē noteikumus 5 zvaigžņu kustībai. Ja valdība kritīs, 5ZK nav nekādu izredžu uzvarēt ārkārtas vēlēšanās, tāpēc tā piekāpjas Līgai, lai paliktu pie varas. Salvīni runā tautai saprotamā valodā. Bez politkorektuma, bez pseidovērtībām. Ja Makrons runā par ideoloģiskām vērtībām un izraisa vēmienu frančos, tad Salvīni runā par tautas vērtībām un izraisa uzticību un atbalstu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas