Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pētījums: Latvijā 85,2% iedzīvotāju atbalsta saules enerģijas izmantošanu

Enerģijas ražošanas attīstībai Latvijā visvairāk jeb 85,2% iedzīvotāju atbalsta saules enerģijas izmantošanu, 77,2% - vēja enerģijas izmantošanu un 59% - hidroelektrostaciju (HES) attīstību, šodien preses konferencē pastāstīja socioloģisko pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

Ar šķeldu darbinātu koģenerācijas staciju izmantošanu enerģijas ražošanā atbalsta 56,6% iedzīvotāju, kam seko tā saucamie mazie HES, kuru darbības attīstīšanu atbalsta 37,4% iedzīvotāju. Savukārt ar gāzi darbināmu TEC staciju kā enerģijas ražošanas veidu atbalsta katrs trešais jeb 34% respondentu.

Kaktiņš pastāstīja, kā svarīgākos kritērijus, domājot par to, kādus elektroenerģijas avotus Latvijā vajadzētu izmantot, 49,9% respondentu nosauca izmaksas, 36,9% enerģijas piegādes drošību un stabilitāti, bet 32,6% ietekmi uz apkārtējo vidi.

SKDS pētījums atklāj, ka 74,3% Latvijas iedzīvotāju pilnībā vai drīzāk atbalsta pakāpenisku pāreju uz arvien lielāku atjaunojamās enerģijas izmantošanu Latvijā. Šo nostāju nemaz vai drīzāk neatbalsta 12,1% iedzīvotāju.

Kaktiņš pauda, ka starp dažādām respondentu vecuma grupām pāreju uz arvien lielāku atjaunojamo enerģijas avotu izmantošanu visvairāk jeb 89% atbalsts jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem.

Par Latvijas apstākļiem vispiemērotāko atjaunojamās enerģijas ražošanas veidu 43,3% iedzīvotāju sauc hidroresursu enerģiju, bet 27% - vēja enerģiju. Trešo lielāko resondentu atzinību guvusi biomasas enerģija, kuru par Latvijā piemērotāko enerģijas veidu atzīst 9,6% Latvijas iedzīvotāju. Saules enerģija par Latvijā piemērotāko enerģijas veidu atzīta 8,1% gadījumu.

Kaktiņš norādīja, ka gandrīz puse jeb 49% kurzemnieku par vispiemērotāko enerģijas veidu Latvijas apstākļiem uzskata vēja enerģiju.

SKDS pētījums parāda, ka iedzīvotāji par dabai draudzīgākajiem enerģijas iegūšanas veidiem Latvijā uzskata saules enerģijas izmantošanu, vēja enerģijas izmantošanu un ar šķeldu darbināmu koģenerācijas staciju darbību. Proti 87,2% pētījuma respondentu domā, ka saules enerģijas izmantošana rada ļoti mazu vai drīzāk mazu kaitējumu dabai. Vēja enerģijas izmantošanas gadījumā 78,5% uzskata, ka šis ražošanas veids rada ļoti mazu vai drīzāk mazu kaitējumu dabai, bet šķeldas izmantošanas gadījumā šīs skaitlis ir 55,6%.

Apskatot iedzīvotāju viedokli tieši par vēja enerģijas izmantošanu elektroenerģijas ražošanā 78% iedzīvotāju piekrīt, ka vēja enerģijas izmantošana ir videi draudzīgs enerģijas ražošanas veids, bet 76,8% respondentu domā, ka tas ir ilgtspējīgs ražošanas veids, kas nav atkarīgs no izzūdošu resursu rezervēm. 71,4% iedzīvotāju uzskata, ka vēja enerģijas izmantošana mazina klimata pārmaiņu draudus, bet 65,3% domā, ka tā Latvijā rada jaunas investīcijas. Savukārt, 64,6% iedzīvotāju piekrīt, ka vēja enerģijas izmantošana veicina Latvijas enerģētisko neatkarību.

Aptauja tika veikta 2018.gada decembrī un tajā piedalījās 1005 respondenti. Tajā piedalījās Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem. Aptauja tika veikta interneta aptaujas veidā.

Top komentāri

Gebelss
G
Jā, jā, atkārtosim šo ik dienu trīs reizes... visi noticēs un tad jau varēs sākt biznesiņu. Tikai vēl jānopērk pāris likumi... .
Pareizaisvirsraksts
P
Latvijā 24,8% iedzīvotāju atbalsta saules enerģijas izmantošanu tādās valstīs, kur bieži spīd saule.
Aivars
A
Veja un saules iekartas ir loti dargas un lidz ar to diez ko neatmaksajas.Cita lieta saules udens udens silditaji,tie atmaksajas.Tikai daudzdzivoklu majas vai kads laus uzstadit,paliek privatmajas...un jau paliek mazs skaitlis iespejamo uzstaditaju
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas