Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pētījums: Latvijā cilvēki visvairāk uzticas skolotājiem un banku darbiniekiem, vismazāk - politiķiem un ierēdņiem

Latvijas iedzīvotāji visvairāk uzticas skolotājiem, banku darbiniekiem un ārstiem, bet vismazāk - politiķiem, ierēdņiem un tiesnešiem, liecina sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS un zvērinātu advokātu biroja Primus augustā veiktais uzticēšanās pētījums.

Pētījumā respondentiem tika lūgts skalā no 1 līdz 10 novērtēt, cik ļoti, viņuprāt, var uzticēties noteiktu profesiju pārstāvjiem Atzīme "10" nozīmē "var pilnībā uzticēties", bet "1" - "nemaz nevar uzticēties", aģentūru LETA informēja sabiedrisko attiecību pārstāve Jana Jentkus.

Visaugstāko uzticēšanās vidējo rādītāju 7,18 ieguva skolotāji, kam seko banku darbinieki ar vidējo rādītāju 6,83, ārsti - 6,56, pārdevēji - 6,24, policisti - 6,06. Uzņēmēju vidējais uzticības rādītājs bija 5,92, kam seko advokāti ar vidējo rādītāju 5,73, tiesneši - 5,46, ierēdņi - 5,10. Viszemāko vidējo uzticības rādītāju ieguva politiķi - 3,44. Advokātu un tiesnešu profesijas gadījumā vairāk nekā piektdaļai respondentu bija grūti izdarīt vērtējumu, piebilst Jentkus.

"Uzticēšanās profesijai vai nodarbošanās veidam ir atspoguļojums vērtībām, kuras šo profesiju pārstāvji iemieso apkārtējo cilvēku acīs un sabiedrībā kopumā. Satraucoši ir tas, ka cilvēki salīdzinoši vismazāk uzticas tām profesijām un nodarbošanās veidiem, kas ir saistīti ar valsts pārvaldi un likumdošanas jautājumiem. Tas noteikti negatīvi ietekmē arī cilvēku attieksmi pret lēmumiem, ko šo profesiju pārstāvji pieņem, kas savukārt negatīvi ietekmē arī šo lēmumu ieviešanu dzīvē," norāda zvērinātu advokātu biroja partnere Kristīne Gaigule-Šāvēja,

Viņa skaidro, ka uzticēšanās līmenim ir liela nozīme valsts pārvaldes un ekonomikas efektīvai funkcionēšanai. Pozitīvs pārsteigums, ko parādīja pētījums, ir augstā uzticēšanās banku darbiniekiem, kuri acīmredzot ir pierādījuši sevi kā šīs jomas profesionāļus, pauž Gaigule-Šāvēja.

Top komentāri

Onslow
O
banku darbiniekiem ...?tiko cilvēks ir laimīgi noformējis aizņēmumu - otrā dienā viņš sāk gānīt banku par ""viņa naudas nolaupīšanu""...
Trollis JT
T
Neuzticība ierēdņiem daļēji nāk no situācijas neizpratnes. Tauta slikti apjēdz faktu, ka ne jau ierēdņi ražo likumus. Ierēdnis , izpildītājs principā tiek padarīts par ķīlnieku.
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
PAR SAVU ABSOLŪTO NESPĒJU> VALDIBAI JĀATKĀPJAS !!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas