Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pētījums: Latvijas iedzīvotāju zināšanas par pacientu tiesībām ir vājas

Latvijas iedzīvotāju zināšanas par pacientu tiesībām ir vājas, secināts pētījumā par pacientu apmierinātību ar veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāti Latvijā.

Komentējot pētījuma rezultātus, viena no tā veicējiem Aivita Putniņa norādīja, ka tieši pacienta tiesību pārzināšana un izmantošana Latvijā ir problemātiska. Ienākumu nevienlīdzība, veselības izglītība un dzimumu līdztiesības situācija apdraud iedzīvotāju Satversmē garantētās tiesības uz veselības aprūpi, norādīja Putniņa.

Pētījumā atklājies, ka 51% iedzīvotāju pārzina pacientu tiesības, turklāt tikai 36% zina, kur vērsties pēc nekvalitatīva veselības aprūpes pakalpojuma saņemšanas.

Putniņa norādīja, ka vislabāk savas pacientu tiesības pārzina sievietes, savukārt slikti veselības aprūpes sistēmā orientējas jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem.

Putniņa norādīja, ka problemātiska ir arī iedzīvotāju informētība par valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem. Latvijā 57% iedzīvotāju zina, kur par tiem atrast informāciju, turklāt tikai 21% ir pilnīgi pārliecināti, kur atrast informāciju. Tikmēr ar informācijas funkcionalitāti apmierināti 47% cilvēku, bet tikai 18% ir pilnībā apmierināti.

Veselības ministrija (VM) valsts sekretāra pienākumu izpildītāja Daina Mūrmane-Umbraško pēc pētījuma prezentācijas sacīja, ka VM priekšā liels darbs pie pacientu informēšanas. Turklāt viņa uzsvēra, ka informēšanai jānotiek ne tikai caur ministriju un Nacionālo veselības dienestu (NVD), bet arī caur ģimenes ārstiem, kuriem pacienti uzticas visvairāk.

Mūrmane-Umbraško norādīja, ka pētījums apliecina, ka jauniešu zināšanas par veselības aprūpi ir sliktas, kas apliecina, ka veselības mācība skolās ir ļoti svarīga un pilnveidojama.

Pētījumā tapšanas laikā tika aptaujāti 3040 respondenti, kuri atbildēja uz detalizētiem jautājumiem savās dzīvesvietās. Aptaujas tika veiktas pērn no augusta līdz oktobrim.

Kā ziņots, pēc NVD pasūtījuma pētnieku grupa noskaidrojusi Latvijas iedzīvotāju, kuri pēdējā gada laikā Latvijā saņēmuši valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, viedokli par sniegtu pakalpojumu kvalitāti. Piemēram, pētījumā secināts, ka pacienti visaugstāk vērtē Neatliekamā medicīniskā palīdzības dienesta mediķu un ārstu speciālistu sniegtos veselības aprūpes pakalpojumus. Tāpat augsts vērtējums ir arī ģimenes ārstu darbam.

Vienlaikus arī secināts par nepieciešamajiem uzlabojumiem, piemēram, plašāku informācijas pieejamību par veselības aprūpes pakalpojumiem un pacientu tiesībām.

 

Top komentāri

Apčidrinskis
A
Zināšanas ir nulle pret valsts reketu- rindām pēc principa "Par valsts naudu pēc gada, par savu- rīt!". Un tam par pamatu ir viena cilvēcīga vājība- viņi grib dzīvot! Valsts šo vēlmi izmanto pēc pilnas programmas- truli un nežēlīgi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas