Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Pētījums: Negatīva demogrāfiskā situācija būs arī Ķīnas problēma

Ķīnas valsts sponsorētās domnīcas Ķīnas Sociālo zinātņu akadēmija pētījumā secināts, ka, saglabājoties pašreizējām tendencēm, gadsimta vidū arī Ķīnas demogrāfiskā bilance būs negatīva un tai iedzīvotāju daļai, kas ir darbspējīgā vecumā, būs arvien grūtāk un grūtāk uz saviem pleciem iznest slogu un atbalstīt vecāko un vairs nestrādājošo sabiedrības daļu, vēsta CNN.

Ziņojums publiskots trīs gadus pēc tam, kad Ķīna apturēja desmitgadēm ilgi piemēroto "viena bērna" politiku, saskaņā ar kuru ģimenēm bija ļauts laist pasaulē vienu atvasi (bija gan atrunāti atsevišķi izņēmumi, piemēram, laukos dzīvojošās ģimenes drīkstēja ieplānot otru bērnu, ja pirmdzimtā bija meita). Šobrīd lielākajai daļai ķīniešu ģimeņu paredzēts audzināt ne vairāk par diviem bērniem. Tomēr veiktās izmaiņas šobrīd vēl nav rezultējušās dzimstības pieaugumā.

Ziņojumā norādīts, ka jau šobrīd neizbēgami tuvu ir laiks, kad Ķīnā demogrāfiskais pieaugums būs ar mīnusa zīmi. Domnīca prognozē, ka Ķīnas iedzīvotāju skaits visaugstāko punktu sasniegs 2029. gadā, un tie būs 1,44 miljardi cilvēku, bet pēc tam gaidāms sarukuma posms.

Pētnieki ieskicē, ka 2065. gadā Ķīnas iedzīvotāju skaits būs sarucis līdz tam līmenim, kāds tas bija 1990. gados, proti, aptuveni 1,17 miljardi.

"Ilglaicīgs iedzīvotāju skaita sarukums, īpaši, ja tas nāk kopā ar gados vecākās sabiedrības daļas īpatsvara palielināšanos kopējā demogrāfiskajā ainā, nozīmē ļoti negatīvas sociālas un ekonomiskas sekas," pausts ziņojumā.

Eksperti ir nobažījušies, ka, sarūkot darbspējīgās sabiedrības daļas īpatsvaram, saruks arī valsts iekšējais patēriņš, un tas atstās negatīvas sekas arī globālā mērogā, kur Ķīna šobrīd ir viens no galvenajiem ekonomiskās izaugsmes dzinējspēkiem.

Ziņojumā ieteikts jau tagad gatavoties izaicinājumiem, ko nesīs negatīvs dabiskais pieaugums, un nav izslēgta versija par izmaiņām likumdošanā, kas ļautu ģimenēm audzināt vairāk par diviem bērniem.

Tikmēr kopumā pasaules mērogā iedzīvotāju skaits turpina pieaugt, visstraujāk tam notiekot Indijā. Pēc iedzīvotāju skaita pašlaik otrā pasaulē lielākā valsts Indija, saglabājoties pašreizējām tendencēm, Ķīnu varētu apsteigt jau 2024. gadā.

Top komentāri

Vaislas Ministrija
V
Ir jādibina arī Ķīnā. Ministrija piespiedīs ierīkot gultām skaitītājus. Būs , protams, inspektori, kas šos skaitītājus pārbaudīs. Skaitītāji būs jāsertificē. Arī gultas. Ministrijas slepenie aģenti tiks iefiltrēti tirdzniecības vietās un nakts maiņā ar adatiņu izdurs prezervatīviem caurumiņus. Ar plašām pilnvarām apveltītie ministrijas pārstāvji ik pa brīdim ieradīsies elektro tīklu objektos un liks atslēgt elektrību. Starp citu - pārbaudīta, laba metode!
aha
a
ārprāc - tad jau Ķīnas iedzīvotāju skaits nokritīs līdz miljardam.....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas