Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pētījums: Piesārņojums vainojams katrā sestajā nāves gadījumā; Latvijā situācija sliktākā Baltijā

Gaisa un ūdens piesārņojums 2015. gadā vainojams pie deviņiem miljoniem nāves gadījumu pasaulē, atsaucoties uz jaunu pētījumu, vēsta BBC. Apkopotajos datos rezultāti par Latviju liecina, ka šeit ir viens no negatīvākajiem rādītājiem Eiropā.

Britu medijs, atsaucoties un medicīnas žurnālā The Lancet publicēto pētījumu, norāda, ka vairums gaisa piesārņojuma upuru dzīvo zemu un vidēju ienākumu valstīs. Savukārt Bangladešā (1620 nāves gadījumi uz miljonu iedzīvotāju) un Somālijā (3261 nāves gadījumi uz miljonu iedzīvotāju) piesārņojums varētu būt saistīts pat ar ceturto daļu nāves gadījumu. 

Vismazāk šādu nāves gadījumu konstatēts Brunejā (95 nāves uz miljonu iedzīvotāju) un Zviedrijā (365 nāves uz miljonu iedzīvotāju). 

Lielo vairumu nāves gadījumu, kas saistāmi ar piesārņojumu, cēlonis bija sirds slimības, infarkts un plaušu vēzis. 

Apmēram 6,5 miljoni nāves gadījumu saistāmi ar gaisa piesārņojumu, savukārt nepilni divi miljoni ar ūdens piesārņojumu. Apmēram 92% gadījumu konstatēti nabadzīgās valstīs, kuras šobrīd pieredz strauju ekonomisko izaugsmi, BBC kā piemēru min Indiju, kur konstatēti 1919 nāves gadījumi uz miljonu.  

Kā liecina pētījuma dati, Latvijā ik gadu 1417 nāves uz vienu miljonu iedzīvotāju varētu tikt saistītas ar vides piesārņojumu, kas ir nedaudz vairāk nekā Lietuvā (1265) un visai būtiski vairāk nekā Igaunijā (855). Jānorāda, ka Latvijas rezultāts ir viens no sliktākajiem Eiropā. Tiesa gan, autori atzīst, ka dati par visām valstīm šobrīd var nebūt pilnīgi precīzi, jo valstu oficiāli sniegtā informācija ir neregulāra un brīžam neuzticama. 

Pētījuma dati apkopoti divus gadus, autori arī ir izveidojuši interaktīvu karti, kur apskatāmi arī dati par Latviju un Baltijas valstīm.

Lai skatītu karti, klikšķini šeit - piesārņojums

Top komentāri

Kā to var panākt?
K
Zaļajā Latvijā ar zemu iedzīvotāju blīvumu un, faktiski, neeksistējosu rūpniecību? Jāsecina, ka pie vainas nekontrolēta ķīmijas izmantosana lauksaimniecībā, atkritumu, tranzīta bizness, nepārdomāta satiksmes organizācija.
Margarēta
M
PM 10 ietilpst arī ziedputekšņi. Un, jā, tieši ziedputekšņi lielā koncentrācijā izraisa alerģijas, kas var pāraugt alerģiskās astmās un krietni pazemināt indivīdu dzīves kvalitāti un izraisīt lēkmes ar iespējami letālām sekām. Tā ka.... ir jau skaistas ziedošu kastaņu kupenas, bet diemžēl... Tas izskaidro samērā augsto gaisa piesārņojuma līmeni arī vietās, kas nemaz nav tik ķīmiski piesārņotas. gaisa piesārņojums nav tikai izplūdes gāzes. Ir arī bioķīmiskais piesārņojums (putekļi, ziedputekšņi utt.)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas