Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +19 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

Pētījums: Sabiedrību laimīgāku darītu politiķu godīgums un Latvijai izsniegtā aizdevuma atlaišana

Lai gan iedzīvotāju viedokļi par nemainīgajiem indikatoriem – ekonomiskās situācijas, ģimenes materiālā stāvokļa un valdības darba vērtējumu – ir mazliet uzlabojušies, kopumā tie joprojām ir krasi negatīvi, bet sabiedrību laimīgāku darītu politiķu godīgums, liecina jaunākā DnB NORD Latvijas barometra pētījums.

Pētījuma pirmās daļas rezultāti liecina, ka salīdzinājumā ar marta pētījuma rezultātiem iedzīvotāji retāk kritiskas atbildes snieguši, vērtējot pašreizējo ekonomisko situāciju valstī, respondentu ģimenes materiālo situāciju un valdības darbu, tomēr lielākā daļa iedzīvotāju joprojām uzskata, ka kopējā situācija valstī attīstās nepareizā virzienā.

Līdz ar to, ņemot vērā ilgstošo sabiedrībā valdošo pesimismu, pētījumā arī skaidrots, kas varētu uzlabot iedzīvotāju garastāvokli un ticību pozitīvai situācijas attīstībai turpmāk. Secināts, ka tipiskākā tendences ir vēlme pēc godīgas politikas un valsts pārvaldes, kā arī alkatības un mantrausības izskaušana.
Vienlaikus iedzīvotāji gan retāk uzskata, ka labklājība un situācijas uzlabošanās varētu būt atkarīga no viņiem pašiem un viņu rīcības.

Vairums aptaujāto norādījuši, ka Latvijas iedzīvotāji būtu laimīgāki, ja uzzinātu, ka politiķi kļuvuši godīgāki. Tai pašā laikā iedzīvotāju noskaņojumu spētu uzlabot arī ziņa, ka nav jāatmaksā Latvijai izsniegtais starptautiskais aizdevums.

Vērtējot, kādi netikumi būtu jāiznīcina Latvijas iedzīvotāju vidū, respondenti visbiežāk atzīmējuši alkatību, mantkārību un skaudību. Savukārt kā lielākās pretrunas sabiedrības uzskatos, kas kavē valsts attīstību, minēta nepatika pret korupciju. Vienlaikus gan iedzīvotāju pauduši gatavību nepieciešamības gadījumā dot amatpersonām kukuļus, kā arī vēlmi saņemt visas iespējamās sociālās garantijas, tai pašā laikā izvairoties no nodokļu maksāšanas.

Plašāki DnB NORD Latvijas barometra rezultāti un secinājumi tiks publiskoti pirmdien, 6. jūnijā.
Pētījumā iegūtos datus komentējuši DnB NORD bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš, tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS sociālo un politisko projektu direktore Ieva Strode , Valsts kontroliere Inguna Sudraba, Eiropas Parlamenta deputāti Sandra Kalniete un Arturs Krišjānis Kariņš, kā arī sociālantropologs Klāvs Sedlenieks un citi eksperti.

DnB NORD Latvijas barometrs, kas kļuvis par atzītu ikmēneša socioloģisko pētījumu valstī, tiek veidots katru mēnesi, un tajā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgā jomā. Vienlaikus sabiedrībai katru reizi tiek uzdots arī pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo iedzīvotāju vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas