Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Piensaimnieki tiesājas ar ekspolitiķi Jaundžeikaru

Vidzemes piensaimnieki – četras zemnieku saimniecības un viena privātpersona - tiesā iesūdzējuši bijušo iekšlietu ministru un kādreizējo Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāju Dzintaru Jaundžeikaru. Viņa piena uzpirkšanas uzņēmums Kalnbudes pērn palicis parādā lielas summas par piegādāto svaigpienu, - šovakar vēstīja LNT Ziņas. Procesi pret Jaundžeikaru sākti Limbažos, Madonā un Valmierā.

No Jaundžeikara uzņēmuma Kalnbudes piensaimnieki tiesā vēlas piedzīt kopsummā 110 255 eiro kā pamatsummu, plus vēl kavējuma soda procentus, jo prasības celtas par notikumiem 2018.gada sākumā. No izdalītajiem atsevišķajiem pieciem procesiem šodien Vidzemes rajona Limbažu tiesa skatīja Siguldas novada Allažu pagasta piensaimniecības Jaunveltiņi prasību atgūt 29 tūkstošus eiro.

Naudas nesaņemšana laikā zemniekiem radījušas problēmas, LNT Ziņām skaidroja z/s Jaunveltiņi piensaimnieks Aivars Krūmkalns: “Pirms pavasara, kad jāiegādājas visi materiāli lauku apstrādei, kad ir lielākie izdevumi, tajā brīdī parādās lielākais robs vairāk nekā mēneša budžeta apjomā. Tas, protams, rada zaudējumus, jo ir jāaizņemas papildu līdzekļi, par ko savukārt jāmaksā procenti.”

Atbildētāja krēsls Limbažu tiešā šodien gan palika tukšs. Norādot uz veselības problēmām, bijušais iekšlietu ministrs rakstiski aicināja lietas izskatīšanu atlikt. Tiesnese Daina Glinka šo lūgumu neapmierināja, jo darba nespējas lapā nebija norādes uz gultas režīmu vai liegumu iziet ārpus mājas. Turklāt Jaundžeikars nav radis iespēju pilnvarot kādu savu pārstāvi. Lieta tika izskatīta bez atbildētāja klātbūtnes.

Piensaimniekus tiesā, sniedzot bezmaksas juridisko palīdzību, aizstāv Lauku atbalsta dienests, kura pārstāvis Sandris Briedis uzsver - esot skaidri pierādījumi, ka Jaundžeikara uzņēmums svaigpienu no zemniekiem saņēmis, bet naudu nav samaksājis: “Pavadzīmes ir parakstījis Dzintars Jaundžeikars, apliecinot to, ka piens ir pieņemts un atrodas jau viņa īpašumā un ir jāveic samaksa.”

Kāpēc šāda situācija radusies, Dzintars Jaundžeikars, klātienē satikts savā Vidrižu pagasta saimniecības pagalmā, atteicās sniegt jebkādus komentārus. Saskaņā ar Lursoft datiem, Jaundžeikara uzņēmuma Kalnbudes apgrozījums 2017.gadā bija 5,6 miljoni eiro. Pārskatā gan teikts, ka uzņēmumam “nav pietiekoši apgrozāmie līdzekļi, lai savlaicīgi veiktu norēķinus ar kreditoriem, bet sabiedrības vadība uzskata, ka plānotā naudas plūsma ļaus savlaicīgi veikt norēķinus ar kreditoriem”. 

Tiesvedības pret bijušo politiķi sāktas ne tikai Limbažos, bet arī Valmierā un Madonā. Piemēram, Sējas novada z/s Robežnieki vēlas atgūt 29 tūkstošus eiro, bet piensaimniece no Raunas – 27 tūkstošus eiro.

“Es domāju, ka tas ir vīrs un vārds, ja viņš ir bijis ministrs un var uzticēties,” ar vilšanos saka Vita Dalbiņa, Raunas z/s Gaidas piensaimniece.

Arī Sējas novada z/s Robežnieki piensaimnieks Normunds Kalniņš izteica līdzīgu domu: “Atbildētājs ir bijušais iekšlietu ministrs, kam vajadzētu rūpēties par tiesiskumu valstī. No tādas iestādes pārvaldītāja šādu rīcību bija grūti iedomāties.”

Zemnieki apgalvo, ka neesot bijis iespējams ar Jaundžeikaru noslēgt ārpus tiesas izlīgumu. Pēc piensaimnieku stāstītā Dzintara Jaundžeikara uzņēmums Kalnbudes darbojies kā starpnieks, piena uzpircējs, starp zemniekiem un piena kombinātiem.

Spriedums lietā z/s Jaunveltiņi pret z/s Kalnbudes, kas ir viena no kopējiem pieciem procesiem, gaidāms 22. februārī.

Top komentāri

Atceros, ka kādā sapulcē
A
Kuldīgas draudzes mācītājs Viesturs Pirro apgalvoja, ka Jaundžeikars ir ļoti TICĪGS cilvēks. Nezinu, kas ir šīs ticības pamatā, bet bauslis NEPALIECIET NEVIENAM NEKO PARĀDĀ tas noteikti nav.
Rita
R
Sis kretins jau ka ministris bija dienas zaglis. Kretins Juandzeikars ministra amata nokluva jo vins bija TP zaglu bandas loceklis. Latvija ministru amatos jau neliek pec spejam, intelekta, talanta, saprata, izglitibas..., bet gan no ta kurai zaglu bandai- partijai attiecigais loceklis ir piederigs, tapec jau Latvia pedejos 30. gadus dzivojam nabadziba, sudos, korupcija, zadzibu lielvalsti, pazemojuma, slimibas...
mutants JŽ
m
Vajag viņu likt iekšā parādu cietumā, tad nauda atradīsies kā no pārpilnība sraga.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas