Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Pirmās klases piepilda zibens ātrumā

Ja nu nepaspēs, ja jau būs par vēlu - šādas domas 18. marta rītā rosījās daudzu Ogrē dzīvojošu mammu prātos. Šajā datumā divās lielākajās Ogres skolās sākās bērnu uzņemšana 1. klasē. Tā vienā skolā norisinājās divas, bet otrā - trīs dienas. Vecāki par šādu sistēmu nav priecīgi, norādot, ka citās pašvaldībās var pieteikties pat pusgadu vai ilgāk. Savukārt Ogres pašvaldībā uzskata, ka tā ir tikai vecāku sacelta ažiotāža, otrdien raksta laikraksts Diena

No agra rīta uztraukusies uzņemšanas sākumu gaidīja arī topošā pirmklasnieka mamma Lāsma. Sākumā paredzēta elektroniskā reģistrēšanās - tiklīdz tā sākās, jau minūtes laikā viena klase nokomplektēta. Arī Lāsma ātri izvēlējās skolotāju un nosūtīja pieteikumu. Pēc tam bija jāņem dokumenti un jādodas uz skolu, lai apstiprinātu pieteikumu arī klātienē. Lai gan Lāsma visu paspējusi un bērns ir uzņemts vēlamās skolas pirmajā klasē, viņa tomēr uzskata, ka pašvaldība, pieņemot lēmumu uzņemšanu organizēt tikai pāris dienu, rada nevajadzīgu satraukumu. Kā piemēru viņa min citas pašvaldības, kur vecāki var pieteikties pusgadu vai pat ilgāk.

Ogres pašvaldībā gan uzskata, ka nevajadzīgo satraukumu rada paši vecāki.

Kamēr Ogrē bērnu pieteikšanai skolā nav vienotas sistēmas, tikmēr Rīgā jau piekto gadu bērnus pirmajā klasē var pieteikt brīdī, kad topošais pirmklasnieks sasniedz piecu gadu vecumu. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Indra Vilde Dienai pastāstīja, ka vecāki savu bērnu var pieteikt vairākās skolās, tomēr Rīgā darbojas mikrorajonu princips. Tas nozīmē, ka priekšroka ir tiem bērniem, kas dzīvo skolas tuvumā. Tāpat tiek vērtēts, cik ilgi bērns ir deklarēts konkrētajā rajonā un kurā brīdī vecāki viņu skolā ir pieteikuši. Līdz ar to bieži vien nav problēmu ar bērnu tikšanu piemājas skolā. Problēmas rodas, ja vecāki bērnu grib sūtīt kādā konkrētā skolā, kas neatrodas tajā pašā mikrorajonā, kur bērns ir deklarēts. Šādā gadījumā priekšroka tomēr būs skolas tuvumā dzīvojošajiem bērniem, un tāpēc var gadīties, ka kārotajā skolā bērnu neuzņem. To Dienai apstiprināja arī aptaujātie vecāki.

Plašāk lasiet Annas Bērziņas rakstā Pirmās klases piepilda zibens ātrumā otrdienas, 1.aprīļa, laikraksta Diena 9.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas