Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pirmdien ārstniecības iestādēs nogādāti deviņi cilvēki ar nopietnām pārkaršanas pazīmēm

Pirmdien Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi ārstniecības iestādēs nogādāja deviņus cilvēkus ar nopietnām pārkaršanas pazīmēm, aģentūru LETA informēja NMPD galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Vītola.

Starp šiem gadījumiem bijušas situācijas, kad cilvēki ilgas stundas bija veikuši fizisku darbu karstumā ārā, piemēram, labots jumts vai veikti dārzu darbi. 

Tāpat bijuši vairāki gadījumi, kad gados vecāki cilvēki nepārplānoja dienas aktivitātes un karstākajā dienas laikā devās pastaigā vai citās aktivitātēs, kuras varēja atlikt vai pārcelt uz citu laiku, piemēram, agrākām rīta stundām.

Vēl citos gadījumos cietušie atzīmēja, ka uzņēmuši maz šķidrumu un ilgas stundas vai pat visu dienu pavadījuši karstumā, biežāk saulainā vietā.

NMPD atgādina, ka pārkarst var arī, uzturoties sakarsušās, nevēdinātās telpās, tostarp arī sakarsušā transportā.

Šāds gadījums bijis arī vakar - kāds vīrietis pēc braukšanas uzkarsušā automašīnā, kurā nebija gaisa kondicionētāja, izkāpa un pēc pāris soļiem zaudēja samaņu. To redzēja līdzcilvēki un nekavējoties piesaistīja palīdzību.

Lai šajās dienās saudzētu savu veselību, NMPD speciālisti iesaka būt piesardzīgiem. Pēc iespējas mazāk dienas vidū vajadzētu uzturēties tiešos saules staros, jāuzņem pietiekamā daudzumā šķidrums, jāizvēlas atbilstošs apģērbs, kā arī jāparūpējas par bērniem un sirmgalvjiem.

Karstā laikā NMPD speciālisti iesaka uzņemt šķidrumu vairāk nekā parasti, padzerties vēl pirms parādās slāpes, vēlams dzert ūdeni, negāzētu vai vāji mineralizētu minerālūdeni, nedzert saldinātos dzērienus, nelietot alkoholu, stipru kafiju vai tēju, jo šie dzērieni pastiprina ķermeņa atūdeņošanos.

NMPD speciālisti arī iesaka plānot savas dienas tā, lai varētu izvairīties no karstuma un pēc iespējas vairāk atrastos labi vēdināmās telpās, ja iespējams, neuzturēties ilgstoši atklātā saulē.

Ja tomēr ir jādodas ārā, NMPD iesaka vilkt gaišas viegli elpojušas drēbes un galvassegu. Karstajā laikā palīdzot arī regulāra noskalošanās viegli vēsā ūdenī. 

Jau ziņots, ka šonedēļ Latvijā tiek piedzīvots kārtējais šīs vasaras karstuma vilnis. Pirmdien 12 novērojumu stacijās uzstādīti jauni 15.augusta maksimālās gaisa temperatūras rekordi, savukārt Liepājas, Rucavas, Saldus un Ventspils novērojumu stacijās uzstādīti arī jauni augusta otrās dekādes rekordi.

Visaugstākā temperatūra pirmdien fiksēta Pāvilostā, kur gaiss uzkarsa līdz +32,1 grādam.

Otrdien, turpinoties ekstremālam karstumam, gaisa temperatūrai vietām pakāpsies līdz +33 grādiem, prognozē sinoptiķi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas