Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pirmoreiz Latvijā mikroķirurgi veic pilnu sejas rekonstrukciju

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas multidisciplinārai mediķu komandai ir izdevies glābt ļoti smagi savainota cilvēka dzīvību, veicot pilnu sejas rekonstrukciju, aģentūru LETA informēja slimnīcas preses sekretāre Ilga Namniece.

Šī gada 7.jūnijā Austrumu slimnīcā tika stacionēts pacients ar nebijuši smagu traumu - cilvēkam faktiski bija norauta seja. Sākumā, veicot vairākas secīgas dzīvību glābjošas operācijas, ārsti stabilizēja pacienta veselības stāvokli un sagatavoja viņu sarežģītai mikroķirurģiskai operācijai.

Kā vēstīja slimnīcas pārstāve, piecpadsmit stundu ilgā operācijā mikroķirurģijas speciālisti veica sarežģītu sejas rekonstrukcijas operāciju, tādējādi izdarot maksimāli iespējamo pacienta dzīves kvalitātes atjaunošanai.

Stacionāra Gaiļezers Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļas vadītājs Kalvis Pastars atklāja, ka tik smagu traumu savā ārsta pieredzē redzējis pirmo reizi. "Līdz šim ir bijuši pacienti ar komplicētām dažāda smaguma galvas un kakla traumām, bet pacients ar praktiski norautu seju, kur pilnībā iztrūkst mutes dobumu veidojošās struktūras, deguns, kakla mīkstie audi, tik smagus un lielus bojājumus pieredzēju pirmo reizi," skaidroja mediķis.

Pacientam, nonākot stacionārā Gaiļezers,  iztrūka augšžoklis, apakšžoklis, vaigu kauli bija tikai daļēji saglabājušies, kā arī bija plaši kakla mīksto audu defekti, pilna deguna amputācija. Akūtā kārtā pacientam tika veikta pirmā operācija, kuras laikā viņam apturēja asiņošanu, tādējādi stabilizējot pacienta vispārējo veselības stāvokli.

Tālāk sekoja nākošās divas operācijas, kurās pacients tika sagatavots nākamajam ārstēšanas etapam - sejas rekonstrukcijai. Pēc Namnieces paustā, pacienta glābšana nebūtu iespējama bez profesionālas intensīvās terapijas speciālistu iesaistes, kas nodrošināja sarežģītu intensīvo terapiju, ieskaitot masīvu asins pārliešanu. Liels asiņu daudzums esot bijis nepieciešams, lai atjaunotu traumas rezultātā radušos asins zudumus.

Mikroķirurgu komandas sastāvā bija ārsti Kalvis Pastars, Jānis Zariņš, Anna Ivanova, Vadims Ņefjodovs, Kristaps Blūms un Marta Taurīte, kuri veica trīs apasiņotu audu kompleksu transplantāciju, ar kuru palīdzību pacientam tika atjaunots augšžoklis, cietās aukslējas, apakšžoklis, mutes pamatne, veikta mēles, apakšlūpas un kakla mīksto audu rekonstrukcija, kā arī izveidota mīksto audu bāze tālākai deguna rekonstrukcijai.

Šobrīd pacienta vispārējais stāvoklis ir stabils, pacients turpina ārstēties Intensīvās terapijas klīnikā tās vadītājas ārstes Dainas Rožkalnes uzraudzībā.

Šo operāciju īstenoja multidisciplināra Austrumu slimnīcas ārstu komanda - stacionāra Gaiļezers Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļas plastikas ķirurgi - Kalvis Pastars, Jānis Zariņš, ārsti - Vadims Ņefjodovs, Kristaps Blūms un Marta Taurīte, kā arī Anestezioloģijas klīnikas vadītājs, ārsts Jevgēnijs Stepanovs un anesteziologs Antons Antonovs un anestēzijas, intensīvas un neatliekamās aprūpes māsa Irīna Oļehnoviča.

Operācijā piedalījās arī stacionāra Gaiļezers operāciju māsas - Aleksandra Jakovļeva, Nelda Upeniece, Dace Kažemāka un Linda Lapiņa, stacionāra ārsts, bronhoskopists Ainārs Zariņš un anestēzijas, intensīvas un neatliekamās aprūpes māsa Elīna Vilcāne, kā arī Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas sejas žokļu ķirurģe Anna Ivanova.

Pacienta atlabšanai seko līdzi un aprūpē stacionāra Gaiļezers Intensīvas terapijas klīnikas ārsti, anesteziologi-reanimatologi Aleksandrs Kagans, Anete Mickeviča, Maija Bimbirule, Mihails Dolguševs, Inga Orleāna, Antons Antonovs, Viktorija Januškeviča, Inga Sujete un stacionāra Gaiļezers Intensīvās terapijas klīnikas vadītāja, ārste Daina Rožkalne, kā arī Infekciju uzraudzības dienesta ārsti infektologi - Monta Madelāne, Māris Liepiņš.

Operācijā piedalījās arī stacionāra Gaiļezers Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļas virsmāsa Ieva Bernarde un aprūpes māsas Valentīna Berestova, Daiga Satika, Signe Zakreševska un Māra Mikulāne.

"Tas bija unikāls profesionāls izaicinājums un, sadarbojoties dažādu profilu un specializāciju mediķiem, pacientam tika dāvāta otra iespēja dzīvot," pauž gandarījumu Pastars. Pēc viņa stāstītā, šis bija atkārtots apliecinājumu tam, ka ļoti būtiska ir dienestu un mediķu savstarpējā sadarbība, kad nepieciešama iespējami operatīva pacienta dzīvības glābšana.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ir lielākā ārstniecības iestāde valstī. Katru gadu Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāros ārstējas aptuveni 70 000 pacientu, dienas stacionārā vairāk nekā 20 000 pacientu, bet ambulatori veselības aprūpes pakalpojumus šeit saņem turpat 760 000 pacientu.

Top komentāri

Rasma
R
Mūsu Rīgā strādā tiešām prasmīgi mediķi, bet lauku rajonos vairs nav pat kas skabargu no pakaļas izvelk. Tas ir lieliski ka cilvēkam var atjaunot seju un nodrošināt viņam cilvēka dzīvi, bet ar to ir par maz. Vajag lai laukos bērni bez mammas nepaliek. Jāatjauno slimnīcas vismaz bijušajos rajonu centros!
Pravietisnejaukais
P
Lai Dievs jūs svētī ar Savu žēlastības bagātību!
?
?
Kad sāks strādāt slimnīcas?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas