Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pirms skolēnu brīvlaika brīdina par bīstamo spēli ar elektrību

Bez elektrības nav iedomājama ikdiena, bet, ja ar to neprot sadzīvot, sekas ir ļoti bēdīgas. A/s Sadales tīkls informācija liecina, ka ikkatru gadu elektrotraumas gūst gan bērni, gan jaunieši, gan arī pieaugušie. Pie vainas ir neuzmanība, pārgalvība, ziņkārība, kā arī neprasmīga rīcība ar elektrotehniku.

Visbiežāk elektrotraumas var iegūt sadzīvē, kad tiek izmantotas savu laiku nokalpojušas elektroierīces vai arī tās tiek lietotas neatbilstoši instrukcijai. Kopumā 2013. gadā elektrotraumas guvuši 72 cilvēki, tajā skaitā 24 bērni un jaunieši līdz 18 gadu vecumam, raksta laikraksta Diena pielikums Droša Diena

Sadales tīkls maijā uzsācis elektrodrošības informatīvo kampaņu Netuvojies, spēlē ar elektrību zaudēsi Tu! Portālā draugiem.lv lapā Elektrodrošība izveidota spēle tests Esi gudrāks par elektrību, kur identificētas desmit riska situāciju, aicinot izvēlēties pareizo risinājumu.

Riski mājās

Bīstamas situācijas var būt mājās. Bērnu drošībai rozetes jāaprīko ar īpašiem vāciņiem. Ražotāji piedāvā arī modernus risinājumus, kad rozetē var ievietot tikai un vienīgi kontaktdakšu, kurai ir divi zari, bet nekādi neizdodas vienā rozetes caurumā ielikt naglu, zīmuli vai kādu citu priekšmetu. Sadzīves elektroierīces nedrīkst pētīt un labot, pirms tās nav atvienotas no rozetes. Jāuzmanās arī no matu fēna lietošanas vannasistabā, jo, to aizskarot ar mitrām rokām, var dabūt nepatīkamu triecienu.

Bet, esot ārpus mājas, viena no bīstamākajām vietām ir transformatoru apakšstacija. Ja tai ir vaļā durvis, nekavējoties par to jāinformē a/s Sadales tīkls. Elektriskais trieciens, ko var saņemt, ne tikai apdedzina roku vai kāju, bet var būt pat nāvējošs.

Nekāpt stabos

Riskanta ir dižošanās, kāpjot balstu konstrukcijās un elektrības stabos. Pirmkārt, no stabiem var nokrist un salauzt, piemēram, roku vai kāju. Otrkārt, var arī iegūt nāvējošus apdegumus. Jāuzmanās, arī kāpjot kokos, jo var gadīties, ka kāda koka zari saskārušies ar elektrolīniju vadiem. Elektropārvades līniju tuvumā nedrīkst laist gaisa pūķus vai rotaļājoties kaut ko mēģināt uzmest uz elektrības vadiem.

Vasarā pieaugušie ļauj bērniem darboties ar zāles pļāvējiem, bet nereti aiz neuzmanības tiek sapļauti vadi, tādējādi rodas dažādas elektrotraumas. Pēc elektrības trieciena noteikti jāvēršas pie ārsta.

Starp apdraudētajiem ir arī makšķernieki, kas makšķerē tuvu elektrolīnijām. To augstums no zemes ir seši metri, bet makšķerkāti mēdz būt pat deviņus metrus gari, turklāt slapja makšķeraukla un makšķerkāts ir labs elektrības vadītājs.

Ja negaisa laikā tiek sarauti elektrolīniju vadi un lauzti balsti, redzot šādas negaisa sekas, noteikti jāpaziņo elektroapgādes sistēmas speciālistiem, zvanot uz Sadales tīkla diennakts tālruni 80200404.

Konsultēja: Sadales tīkla komunikācijas direktore Renāte Meļķe

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas