Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Plāno arī turpmāk saglabāt papildu 20 PVD inspektoru štata vietas ĀCM apkarošanai

Lai Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) spētu arī turpmāk veikt savus pienākumus saistībā ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) aizvien lielāko izplatību, plānots saglabāt uz laiku piešķirtās papildu 20 inspektoru amata vietas, kā arī vēl šogad PVD piešķirt 4,32 miljonus eiro dažāda veida uzraudzības pasākumiem, paredz informatīvais ziņojums, ko plānots skatīt nākamajā valdības sēdē 23.augustā.

Zemkopības ministrija skaidro, ka Valsts kontroles ziņojumā šogad janvārī tika atzīmēts, ka 2014.gadā no 1.oktobra līdz 2017.gada 31.decembrim piešķirtās papildu štata vietas būtu jālikvidē. Tomēr ĀCM mežacūku vidū dažādu faktoru dēļ arvien pieaug, kamēr inspektori ir pārāk noslogoti - īpaši Vidzemes un Latgales reģionā inspektori tiek iesaistīti ĀCM apkarošanas pasākumos, turklāt papildus jānodrošina pastiprināta izsekojamības kontrole dzīvniekiem un dzīvnieku izcelsmes produktiem visā valsts teritorijā.

Skaidrojumā arī teikts, ka PVD ir piedzīvojis štatu samazināšanu jau ilgākā laikā. Ja 2008.gadā PVD bija 1341 amata vieta, tad 2016.gadā - 621 amata vieta, no tām 335 - inspektoru amata vietas, kas turklāt nav aizpildītas. Vakanču galvenais iemesls ir darba samaksas apmērs un paaudžu maiņa, kā arī inspektoru lielā atbildība un slodze. Ja netiktu uz laiku piešķirtas 20 papildu amatu vietas, kopējā personāla noslodze vēl vairāk pieaugs un darbu pametīs vēl vairāk inspektoru.

Tāpat skaidrojumā saistībā ar inspektoru slodzi teikts, ka PVD pērn veicis 9086 biodrošības pārbaudes cūku novietnēs un prognozējams, ka 2016. gadā pārbaužu skaits palielināsies, jo kopš gada sākuma jau ir veiktas 9240 pārbaudes. Īstenojot ĀCM programmu, 2015.gadā ir veikti 29 572 laboratoriskie izmeklējumi, bet 2016.gadā līdz 31.jūlijam - 17 433 izmeklējumi. Tāpat PVD nodrošina nomedīto mežacūku laboratorisko izmeklējumu rezultātu analīzi, savāc un iznīcina atrasto beigto mežacūku līķus. Šim mērķim ir izgatavoti un inficētajās zonās izvietoti īpaši konteineri, kas tiek regulāri iztukšoti, tīrīti un dezinficēti.

Ņemot vērā šos argumentus, plānots skatīt jautājumu par 20 papildu štata vietu saglabāšanu un 22% piemaksas nodrošināšanu PVD veterinārajiem inspektoriem. Tam 2016.gadā nepieciešami 4 322 890 eiro, tostarp ES līdzfinansējums ir 1 717 000 eiro.

Savukārt 2017.gadā būtu nepieciešami 2 843 344 eiro, bet 2018.gadā - 2 621 673 eiro, attiecīgi paredzot ES līdzfinansējumu 674 622 eiro apmērā.

Kā norādīts valdības sēdes protokollēmuma projektā, jautājumu par 20 papildus piešķirto štata vietu termiņa pagarināšanas nepieciešamību un papildu finansējuma piešķiršanu PVD inspektoriem plānots skatīt likumprojekta Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018., 2019. un 2020.gadam sagatavošanas procesā kopā ar visu ministriju jauno politikas iniciatīvu pieteikumiem.

Kā ziņots, mežacūku populācijā mēris šogad konstatēts 723 dzīvniekiem 63 novadu 193 pagastos, kā arī divās pilsētās - Rēzeknē un Pļaviņās. Mājas cūkām mēris konstatēts divās saimniecībās Vārkavas un Gulbenes novadā, kur bija jāizkauj attiecīgi 50 un 142 cūkas.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas