Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Plāno noteikt vairākas profesiju grupas, kur darbiniekiem Covid-19 testi būs jāveic par saviem līdzekļiem

Plānots noteikt vairākas profesiju grupas, kur darbiniekiem Covid-19 testi būs jāveic par saviem līdzekļiem, norādīts izskatīšanai valdībā iesniegtajā informatīvajā ziņojumā "Priekšlikumi Covid-19 testēšanas politikas izmaiņām".

Ievērojot to, ka testēšana nepasargā no inficēšanās ar Covid-19 un pašlaik iedzīvotājiem ir pieejams cits, efektīvāks infekcijas ierobežošanas veids - vakcinācija, Veselības ministrijas ieskatā nepieciešams mainīt līdzšinējo valsts apmaksātās Covid-19 testēšanas stratēģiju, kas paredz noteikt vairākas profesiju grupas, kas Covid-19 testus apmaksās pašas.

Lai nodrošinātu epidemioloģiski drošu un nepārtrauktu veselības un sociālo aprūpi, izglītības procesa norisi klātienē un pakalpojumu sniegšanu, ir nepieciešama regulāra testēšana to profesiju grupās, kuras ikdienā ir ciešā saskarē ar citiem cilvēkiem, ņemot vērā, ka viņiem ir paaugstināts risks inficēt citas personas. Veselības ministrijas ieskatā šīm grupām nosakāma obligāta prasība darba pienākumu veikšanai uzrādīt negatīvu Covid-19 testa rezultātu vai arī vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Šādas profesiju grupas plānots iekļaut slimnīcu darbiniekus, kas piedalās ārstniecības procesā, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbiniekus, kas strādā brigādēs, izglītības iestāžu pedagoģisko un tehnisko personālu, pašvaldību sociālos darbiniekus, ieslodzījuma vietu un Valsts probācijas dienesta darbiniekus, Valsts policijas darbiniekus, kā arī nodarbinātos mazumtirdzniecībā, ēdināšanas jomā un citās, kur darbinieks ikdienā saskaras ar lielu klientu skaitu.

Plānots, ka Covid-19 testēšanu no valsts budžeta līdzekļiem arī turpmāk nodrošinās gan pēc klīniskajām, gan pēc epidemioloģiskajām indikācijām, arī Anti-SARS-CoV-2 antivielu noteikšanai un SARS-CoV-2 vīrusa sekvencēšanai. Saglabājama arī esošā kārtība, kad pozitīva testa gadījumā tiek nodrošināts valsts apmaksāts apstiprinošais tests.

Savukārt rutīnas laboratoriskā skrīningā testēšana no valsts budžeta līdzekļiem turpmāk plānots īstenot ierobežotam iedzīvotāju lokam, ņemot vērā personas iespējas vakcinēties pret Covid-19, tajā skaitā, nodrošinot ārstu konsilijus gadījumā, ja vakcinācija pret Covid-19 atliekama uz noteiktu laiku vai ir kontrindicēta, kā arī dodot iespēju saņemt epidemioloģiski drošus primāri nepieciešamos pakalpojumus, piemēram, izglītību, veselības aprūpi.

Veselības ministrijas ieskatā ir jādod tiesības darba devējiem noteikt pienākumu testēties savam nodarbinātajam. Šīs tiesības būtu attiecināmas uz tiem darbiniekiem, kuriem saskarsme ar klientu ir mazāk intensīva, piemēram, darbinieki pie konveijera, noliktavu darbinieki mazumtirdzniecībā, virtuves darbinieki ēdināšanā.

Plānots, ka šo profesiju grupām rutīnas skrīninga testēšanu par saviem līdzekļiem veic līdz brīdim, kad stājas spēkā normatīvo aktu grozījumi, kas šīm personu grupām nosaka prasību obligātai vakcinācijai.

Minētie pasākumi būtiski ierobežotu Covid-19 izplatību, ļaujot laikus identificēt un izolēt inficētas personas.

Kā valdības sēdē skaidroja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), iedzīvotājiem tiktu dots pārejas periods - piecas nedēļas, kurās viņi varētu iziet pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas