Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Policija: Mūsdienās auto nozagt vieglāk nekā pirms 20 gadiem

Mūsdienās automašīnas nozagt kļuvis vieglāk nekā deviņdesmitajos gados, trešdien žurnālistiem stāstīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Sozinovs.

Atskatoties uz nesen Rīgā notikušu pārkāpumu, kad auto zaglis pēc spēkrata nozagšanas izraisīja ceļu satiksmes negadījumu, atmuguriski uzbraucot citai mašīnai, Sozinovs pastāstīja, ka mūsdienās nozagt premium klases automašīnas kļuvis vienkārši.

"Mēs jau jokojam, ka aizdzīt mašīnu tagad ir vieglāk nekā deviņdesmitajos, kad bija jāzina elementāras shēmas. Erudītākajiem zagļiem līdzi ir vadi, lai pārbaudītu, vai nav uzstādīta kāda drošības sistēma," teica Sozinovs.

Šāda nozieguma izdarīšanai zagļi mēdz izmantot īpašas ierīces, ar kuru palīdzību iespējams noskenēt auto īpašnieka atslēgas signālu. To izdarīt iespējams faktiski jebkur, teica Sozinovs, mudinot autovadītājus situācijās, kad šķiet, ka kāds ir aizdomīgi tuvu auto slēgšanas brīdī, tam pievērst uzmanību.

Noskenējot auto atslēgas signālu, noziedzniekiem rodas iespēja izveidot atslēgas dublikātu. Iekļūstot noskatītajā automobilī, zagļi izmanto vēl kādu citu ierīci, kas, tiekot pievienota ligzdai, kas domāta kļūdu nolasīšanai, sistēmai piesaista jaunu atslēgu - iepriekš izveidoto atslēgas dublikātu.

Tas ļauj zaglim automašīnā iekļūt jebkurā viņam izdevīgā brīdī, brīdināja Sozinovs, piebilstot, ka šāda shēma darbojas uz standarta signalizācijām.

Pēc Sozinova vārdiem šādas ierīces izmaksājot vairākus tūkstošus eiro.

Lai izvairītos no šādām situācijām, policija iesaka uz saviem spēkratiem uzstādīt papildu drošības iekārtas. Tāpat brīžos, kad automašīnu īpašniekiem šķiet, ka nesaprotamu iemeslu dēļ nav kārtībā spēkrata signalizācija, ja liekas, ka kāds izseko vai aizdomīgi staigā ap mašīnu, ir jāsazinās ar likumsargiem un par manīto jāziņo. Lieti noder arī papildu viesošanās auto servisā, lai noteiktu, vai automašīnai nav piesaistītas papildu atslēgas.

LETA jau ziņoja, ka 20.februārī Rīgā aizturēts zaglis, kurš bēgšanas laikā ar dārgu džipu atpakaļgaitā uzbraucis citai automašīnai uz jumta, aģentūru LETA informēja Valsts policijā.

Kriminālpolicisti saņēma informāciju, ka Rīgā nozagta automašīna "BMW X6". Policisti sāka automašīnas meklēšanu un drīz vien Pļavniekos pamanīja zagto spēkratu, nekavējoties tā vadītājam dodot rīkojumu apturēt transportlīdzekli. "BMW" vadītājs ignorēja policistu prasības un sāka bēgšanu, veicot agresīvus un bīstamus manevrus.

Lai arī policisti brīdināja zagtās automašīnas vadītāju par šaujamieroča pielietošanu, zaglis turpināja bēgšanu, tāpēc likumsargi divas reizes iešāva automašīnā. Tomēr arī šaušana neapturēja likumpārkāpēju, kurš turpināja kustību un neilgi pēc tam Lubānas ielā izraisīja ceļu satiksmes negadījumu - atpakaļgaitā uzbrauca uz jumta aizmugurē esošajai automašīnai "Hyundai".

Negadījumā cietušo nav un policisti bēgli turpat aizturēja. Viņš dzimis 1984.gadā un jau iepriekš bija nonācis policijas redzeslokā par līdzīga veida noziegumiem.

Aizturētajam var draudēt brīvības atņemšana no diviem līdz desmit gadiem, kā arī mantas konfiscēšana.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka tādas automašīnas nevajag pirkt.
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Un kāda ir ražotāju atbildība? Varbūt ražotāji ir uz vienu roku ar globālo mafiju???
viena tante teica...
v
Tas tapēc,ka 20 gadus atpakaļ tiešām ražoja auto,nevis kā tagad skārda spaini uz riteņiem...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas