Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Policija par sieviešu vervēšanu fiktīvām laulībām aizturējusi 13 personas

Valsts policija (VP) apturējusi divas noziedzīgas grupas par sieviešu vervēšanu fiktīvām laulībām ārzemēs ar dažādu eksotisku valstu piederīgajiem, kuri tādējādi iegūst uzturēšanās atļaujas Eiropas valstīs, otrdien žurnālistiem pastāstīja VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 3.

nodaļas priekšnieks Armands Lubarts.Sadarbojoties ar nevalstisko organizāciju Drošās mājās, vēstniecībām ārvalstīs, Valsts robežsardzi un Ieslodzījumu vietu pārvaldi, izdevies atklāt divas organizētas noziedznieku grupas, kas vervēja sievietes fiktīvām laulībām, un atsevišķos gadījumos notikusi arī cilvēku tirdzniecība.Divu kriminālprocesu ietvaros aizturētas deviņas personas, trīs ir apcietinātas, bet par aizdomās turētājiem atzīti 13 cilvēki. Divi no noziedzīgo grupu dalībniekiem darbojušies, esot apcietinājumā par citiem noziegumiem. Pašlaik starptautiskā meklēšanā izsludināti divi Pakistānas valsts piederīgie, bet pārsvarā šajās lietās aizturētie ir Latvijas valstspiederīgie, pastāstīja Lubarts.Savukārt par upuriem atzītas piecas sievietes, bet tiek skaidrotas iespējamās upures. Kriminālprocesu ietvaros apzinātas 70 personas, tostarp liecinieki.Policijas pārstāvis atklāja, ka cietušajām sievietēm maldinoši piedāvāta "pasakaina samaksa" par darbu Īrijā, Lielbritānijā, Kiprā. Aizdodoties tur, viņas ar varu piespiestas laulībām ar Lesoto, Maurīcijas, Ēģiptes, Indijas un citu valstu pilsoņiem, kuri tādējādi tikuši pie uzturēšanās atļaujām Eiropas valstīs. Kad sievietes pretojušās fiktīvām laulībām, fiziski iespaidotas un izvarotas."Ja bez valodas zināšanām un īpašām prasmēm piedāvā labi apmaksātu darbu ārzemēs, tad, visticamāk, tā ir vai nu krāpnieciska darbība, vai arī var kļūt par upuri, krist verdzībā," teica Lubarts.Viņš arī pastāstīja, ka līdz ar pērn pieņemtajām izmaiņām Krimināllikumā atbildība un potenciāls cietumsods pienākas ne tikai vervētājam, bet arī fiktīvajām līgavām. Pašlaik policijā ir ierosinātas arī šādas lietas. Par fiktīvajās laulībās cietušajām Latvijā pienākas valsts nodrošināta rehabilitācijas programma, ko nodrošina nevalstiskā organizācija Drošās mājas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas