Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Policijā reformas gribējuši visi ministri; vienmēr trūkusi nauda

Galvenā problēma policijai ir gadiem ilgs naudas trūkums, un bez budžeta palielināšanas par jebkādām reformām runāt ir lieki, komentējot iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (Reformu partija) apņemšanos mainīt policijas koncepciju, tēlu un pat funkcijas saka bijušie iekšlietu ministri.

"Negribu izklausīties skarba, bet situācija ir tāda, ka reālas izmaiņas var panākt tikai ar radikālām reformām, visus atlaižot, pieņemot atpakaļ labākos un atsijājot pārējos. Sistēma ir saglabājusies no milicijas laikiem un tāpēc arī joprojām varam dzirdēt par kukuļdošanu, policistu braukšanu dzērumā un dažādiem administratīvajiem pārkāpumiem vai ik nedēļu, nemaz nerunājot par tiem, kas publiski neizskan," situāciju policijā un iespēju to mainīt komentē bijusī iekšlietu ministre Linda Abu Meri (Vienotība).

R. Kozlovska centienus viņa atbalsta, norādot, ka sistēma ir pussabrukusi gadu desmitiem un līdz ar to esot loģiski, ka katrs ministrs cenšas to kaut kā mainīt. L. Abu Meri Diena.lv stāsta, ka arī pati atstājusi iestrādnes un ieteikumus nākamajam ministram ar darāmajiem darbiem.

Viņas minētās radikālās reformas gan esot panākamas vienīgi tad, ja tiks palielinātas algas. "Par šādām algām labus kadrus dabūt nevar, savukārt starp esošajiem netrūkst tādu, kas uzskata, ka algu nopelnījuši jau par ierašanos darbā vien. Algai jabūt tādai, lai esošajiem policistiem būtu bail pazaudēt darbu, turklāt varētu piesaistīt jaunus."

L. Abu Meri skaidro, ka viena ministra laikā reformas ir panākamas, bet tas ir iespējams "tikai ar ļoti radikālām metodēm, jo griezt pa gabaliņam un veidot nelielas reformas ir sāpīgi, taču reālo ieguvumu maz, bet griežot skarbi, varētu panākt reālus risinājumus".

Arī bijušajam iekšlietu ministram Mārim Gulbim šķiet, ka pārmaiņas ir iespējams panākt viena ministra laikā, taču viņš neredzot uguntiņu esošā ministra acīs. "Ir nepieciešama degsme," skaidro M. Gulbis.

Viņš atzīt, ka galvenais traucēklis līdz šim bijis un joprojām ir nepietiekamais finanšu apjoms. "Skaidrs, ka kaut kas ir jādara, īpaši algu fondā un esošo resursu papildināšanā."

Viņš norāda, ka esošo resursu ietvaros daļējs risinājums varētu būt Drošības policijas sapludināšna ar Valsts policiju, kas uzlabotu kopējo algu līmeni. "Specdienestu mums jau pietiek. Ir Satversmes aizsardzības birojs, Militārās izlūkošanas un drošības dienests un trešais nav nepieciešams," viņš uzskata.

M. Gulbis skaidro, ka, ja būs algu fonds, būs arī jauni kadri. "Igaunijā 70 % no policistiem ir jauni, jo viņus piesaista algas - ceļu policists uz rokas saņemt 700- 800 latus, kas ir pietiekami motivējoši."

Tāpat viņaprāt esot nepieciešams uzlabot mehānismu, lai lietu izmeklēšana notiktu raitāk, nevis vilktos mēnešiem un dažkārt pat gadiem. "Tas, ka patlaban izmeklētājs par vienu lietu saņem 50 vai 60 latus nav normāli un izskaidro, kāpēc lietas neiet uz priekšu, savukārt sabiedrība un uzņēmēji ir neapmierināti. Kārtības policija ar savu darbu tiek galā, cita situācija ir tieši ar kriminālpoliciju. Trūkst jau arī visādi sīkumi, kā pimēram ceļu policijas aprīkošana ar bankas termināļiem, lai sods tiktu samaskāts uz vietas, turklāt tā to var iekasēt arī no ieceļotājiem. Igaunijā tas darbojas," stāsta M. Gulbis.

Ēriks Jēkabsons, kas pildīja iekšlietu ministra pienākumus pirms jau turpat septiņiem gadiem Diena.lv līdzīgi kā citi aptaujātie bijušie ministri norādīja, ka katrs ministrs ir mēģinājis kaut ko mainīt un tas ir jādara, bet bez budžeta nekas nesanākšot.

"Ministra apņemšanās ir laba, bet dziļākā būtībā problēma tomēr ir naudā. Tas attiecas ne tikai uz policiju, bet visām Iekšlietu ministrijai pakļautajām struktūrām. Ja policisti atvaļinājuma laikā vāc zemenes vai piestrādā būvniecībā, tas liecina, ka valsts ir nabadzīga un uz ko tad mēs varam cerēt no policijas puses? Tikmēr policija ir simbols bez satura, stāsta bijušais politiķis.

Viņs atzīst, ka policijā ir arī citas problēmas, un policijai jābūt prestižai un cēlai, bet cilvēkiem jāstrādā tajā tikai ar vislabākajiem nodomiem arī bez budžeta. "Ir vēl stingrāk jāvēršas pret korupciju un citām nelikumībām, kas notiek policijas iekšienē," uzskata Ē. Jēkabsons.

Jau rakstīts, ka esošais iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis ir neapmierināts ar pašreizējo kārtību, ka policistu iespējamos pārkāpumus izmeklē viņu kolēģi Iekšējās drošības birojā (IDB), tāpēc ministrs nolēmis biroju likvidēt, tā vietā veidojot jaunu neatkarīgu iestādi ministrijas pakļautībā. Plānotas arī citas pārmaiņas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas