Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Policija uzgājusi līdz šim lielāko kokaīna kravu Latvijā

Valsts policija (VP) starptautiskās sadarbības rezultātā izņēmusi divas tonnas kokaīna, kas ir līdz šim lielākā kokaīna krava Latvijā, aģentūru LETA informēja VP.

Veiksmīgas starptautiskās sadarbības rezultātā īstenota operācija kokaīna tranzīta apturēšanā, izņemot līdz šim lielāko kokaīna kravu Latvijā - vairāk nekā divas tonnas.

Vairāk par atklāto kravu šodien plkst.13 preses konferencē pastāstīs VP priekšnieks Ints Ķuzis un VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Preses konference notiks VP administratīvajā ēkā Rīgā, Čiekurkalnā.

Ekvadoras laikraksts El Comercio, atsaucoties uz šīs valsts policiju, ziņo, ka divās operācijas Latvijā un Klusajā okeānā izturētas apmēram trīs tonnas kokaīna hidrohlorīda un aizturētas sešas personas, kas tiek turētas aizdomās par narkotiku kontrabandu.

Latvijas operācijā 8.janvārī kādā lauku saimniecībā veikta operācija TNT. Tajā aizturēti pieci Latvijas pilsoņi, pie kuriem atrasti 2199 "ķieģeļa" tipa iepakojumi, kuros esošā viela bijusi ekvivalenta vairāk nekā divām tonnām kokaīna hidrohlorīda. Narkotikas bijušās noslēptas no Ekvadoras eksportēto banānu kastēs. Operāciju Ekvadoras varasiestādes veikušas sadarbībā ar ASV Pretnarkotiku aģentūru un Latvijas policiju. Aizturētie ir lauku saimniecības īpašnieks, divi cilvēki, kas bija ieradušies pēc narkotikām, un divi cilvēki, kas apsargāja narkotiku kravu, vēsta "El Comercio.

Pagājušā gada oktobrī VP aģentūrai LETA skaidroja, ka kokaīns nav populārs Latvijas nelegālajā narkotiku tirgū. Pērn līdz pagājušā gada oktobrim kopumā bija izņemti četri kilogrami šīs apreibinošās vielas.

Toreiz policijā skaidroja, ka atsevišķos gadījumos kokaīns caur Latvijas teritoriju kontrabandas ceļā tiek pārvietots uz citām valstīm. Piemēram, 2017.gadā izņemti aptuveni divi kilogrami vielas, bet 2018.gada pirmajā pusgadā - aptuveni četri kilogrami, no kuriem aptuveni trīs kilogrami - vienā kriminālprocesā.

Nelegālajā apritē esošā kokaīna kvalitāte ir dažāda, situācija ir specifiska katrā konkrētajā gadījumā. Dažreiz kokaīnam tiek piejauktas arī citas neapreibinošās vielas, skaidroja likumsargi.

Kokaīns tiek transportēts pamatā no Dienvidamerikas valstīm, izmantojot Eiropas Savienības (ES) valstis, tajā skaitā Latviju, kā tranzītvalsti.

Policijā iepriekš atzina, ka kokaīns ir dārga narkotika, un to pārsvarā nevar atļauties iegādāties plašs lietotāju loks. Lai nepopularizētu narkotikas, policijā toreiz gan neatklāja, cik melnajā tirgū patlaban maksā grams kokaīna. Iepriekš gan aģentūra LETA noskaidroja, ka kokaīns patērētājam izmaksā 90 līdz 150 eiro par gramu.

Attiecīgi nesen policijas izņemtā kokaīna "mazumtirdzniecības" vērtība varētu būt no 180 000 000 līdz 300 000 000 eiro.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka pēdējos deviņos gados Latvijas likumsargi bija uzgājuši vairākas liela apmēra narkotiku kravas.

2016.gada aprīlī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonas kādā noliktavā Rīgā atklāja fasētas kokogles, kuras pēc uzrādītājiem pavaddokumentiem bija ievestas no Paragvajas. VID darbinieki nodeva ekspertīzei 885 kokogļu iepakojumus, kuros saskaņā ar Muitas laboratorijas atzinumu atradās pelēkbrūna, zaļgana un bezkrāsaina masa ar kopēju svaru 43,32 kilogrami, no tiem 31,19 kilogrami kokaīna.

Šajā lietā apsūdzēti divi Latvijas pilsoņi un lieta patlaban tiek iztiesāta pirmās instances tiesā.

2015.gada pavasarī VID un Muitas policijas pārvaldes vadība paziņoja, ka vienā no Latvijas vēsturē lielākajiem narkotiku kontrabandas aizturēšanas gadījumiem izņemti 1115 kilogrami hašiša aptuveni 8-12 miljonu eiro vērtībā. Narkotikas bija atklātas citrusaugu kravā no Spānijas kādā noliktavā Rīgas rajonā.

2010.gada 16.aprīlī konteinerā uz kāda kuģa Rīgas ostā tika atklāti 202,5 kilogrami kokaīna, kura tirgus vērtība mazumtirdzniecībā varēja būt aptuveni 20 miljoni eiro. Policijai jau pēc dažām dienām aizdomās par šo noziegumu izdevās aizturēt divus vīriešus. Par šo noziegumu abiem vīriešiem tika piespriesti cietumsodi.

Lielas kokaīna kravas izdevies aizturēt arī Latvijas kaimiņvalstu likumsargiem. Tā 2017.gada vasarā Klaipēdas ostā muitnieki kravā no Ekvadoras atraduši apmēram 600 kilogramus kokaīna, ko bijis paredzēts nogādāt Krievijā. Narkotikas atrastas iekārtās, kas ar kuģi atvestas no Ekvadoras.

Atrasto narkotiku vērtība ir apmēram 49 miljoni eiro.

ziņa papildināta ar fona informāciju

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka policija ļoti reti "uziet" kokaīna kravas. Daudz biežāk kokaīna kravu plūsmu izpēta noziedznieku vidē iefiltrējušies aģenti, kuri riskē ar savu dzīvību ik minūti.
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Var tikai pabrīnīties un secināt - ne vien politiķiem zūd saikne ar realitāti, bet arī bandītiem. Cik baisai pašpārliecinātībai jābūt, lai riskētu ar divām tonnām vienā piegājienā...!
esunes
e
Sanāk ka "Maximas" pārdevēja par savu mēnešalgu var nopirkt 2 gramus kokaīna?!?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas