Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Poļiščukas Teātra observatorijai 16.oktobrī draud piespiedu izlikšana no telpām

Režisores Gaļinas Poļiščukas Teātra observatorija (TO) joprojām nav atbrīvojusi telpas Kongresu namā, kuras ar šķīrējtiesas spriedumu tai jāatstāj nesamaksāto parādu dēļ. Termiņš ir 16. oktobris, kad iespējama piespiedu izlikšana. TO gan atsākusi sarunas par iespējamu izlīgumu ar nama apsaimniekotāja SIA Rīgas nami (RN) jauno valdi.

Tikmēr atklājušies fakti, kas liecina par nepatīkamu notikumu nesenā pagātnē, - paralēli SIA, kas organizē teātra darbību, kopš 2010. gada pastāv arī tā atbalsta fonds Mākslas laiks, un šim fondam par būtiskiem pārkāpumiem maijā ticis atņemts sabiedriskā labuma organizācijas statuss.

Pārceļojušie tūkstoši

«Gaļinas Poļiščukas Teātra observatorijas atbalsta fondam Mākslas laiks ar 2012. gada 11. maija lēmumu ir atņemts sabiedriskā labuma organizācijas statuss,» notikušo lakoniski komentē Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvaldes Sabiedrisko labumu organizācijas daļas vadītājs Uldis Bārs un piebilst, ka likums liedz viņam izpaust ziņas par konkrētiem nodokļu maksātājiem. Neoficiāli Dienai izdevās noskaidrot, ka sabiedriskā labuma organizācijas statuss, kas fonda ziedotājiem deva iespēju piemērot uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaides, ir atņemts tāpēc, ka kontrolējošās institūcijas konstatējušas vairākus būtiskus pārkāpumus. Viens no iemesliem ir nonākšana interešu konfliktā (kādu laiku gan SIA, gan fonda valdes priekšsēdētāja bija G. Poļiščuka), bet otrs - būtiski pārkāpumi ziedojumu izlietojumā. Proti, ievērojama summa no fondam Mākslas laiks ziedotajiem līdzekļiem - ap Ls 60 000 - ir pārskaitīta SIA Gaļinas Poļiščukas Teātra observatorija, kas likuma izpratnē ir saimnieciskās darbības veicējs un nedrīkst saņemt līdzekļus, kas ziedoti sabiedriskā labuma darbību finansēšanai.

Ar G. Poļiščuku Dienai neizdevās sazināties, jo viņa iestudē izrādi Tallinā, savukārt pašreizējā SIA Gaļinas Poļiščukas Teātra observatorija vienīgā īpašniece un valdes priekšsēdētāja Brigita Siliņa tajā laikā ar TO vēl nebija saistīta, bet zināja teikt, ka nauda izlietota gan telpu remontam, gan izrādes veidošanai un tās pārskaitīšana SIA kontā neesot tas pārkāpums, par kuru atņemts sabiedriskā labuma statuss, - vainīgs esot laikā neiesniegts gada pārskats.

Vēl cenšas runāt

Pie telpām Kongresu namā TO tika samērā neuzkrītoši izsludinātā RN konkursā 2010. gadā. Toreiz TO baudīja Rīgas vicemēra Aināra Šlesera labvēlību, bet režisore G. Poļiščuka kandidēja Saeimas vēlēšanās Par labu Latviju! sarakstā, bet netika ievēlēta. Līdz ar Andra Amerika nākšanu A. Šlesera vietā labvēlība pret TO strauji saruka, un, nomas parādam sasniedzot vairāk nekā 5500 latu, SIA Rīgas nami iesniedza prasību šķīrējtiesā, kas to pilnībā apmierināja. «Līdz 16. oktobrim TO ir jāatbrīvo Jaunās zāles telpas labprātīgi zvērināta tiesu izpildītāja klātbūtnē, nododot tās RN. Ja telpas netiek atbrīvotas, tad jau 16. oktobrī notiek piespiedu izlikšana no telpām zvērināta tiesu izpildītāja klātbūtnē,» tālāko notikumu gaitu prognozē RN pārstāve Terēza Luksa-Sigate. B. Siliņa gan norāda, ka ar jauno RN valdi sarunas ir atsākušās, un neizslēdz iespēju, ka varētu izdoties vienoties.

(Rakstu pilnībā lasiet 5.oktobra laikrakstā (Diena)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas