Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Politiķi sola amerikāņiem Latvijā neesošu slānekļa gāzi

Neraugoties uz to, ka vietējie zinātnieki jau pirms daudziem gadiem secinājuši, ka Latvijā slānekļa gāze nav iegūstama, un to konstatējuši arī amerikāņu kolēģi, tomēr mūsu politiķi joprojām atsakās ticēt ekspertiem un Latvijas Enerģētikas ilgtermiņa stratēģijā 2030 grasās iekļaut ticību slānekļa gāzes spējām ar amerikāņu tehnoloģijām atbrīvot Eiropu no Krievijas dabasgāzes atkarības, šodien vēsta laikraksts Neatkarīgā.

Tikmēr kaimiņos, kur slānekļa gāzes ir nesalīdzināmi vairāk nekā Latvijā, pirmais ieguves lauks šopavasar jau slēgts, norāda laikraksts.

Latvijas Universitātes Lietišķās ģeoloģijas katedras vadītājs, profesors Valdis Segliņš Neatkarīgajai skaidrojis, ka Polijā iegūtās gāzes degošā daļa - metāns - bijusi ļoti neliela. Līdz ar to parastās dabasgāzes cenai jābūt reizes četras lielākai nekā pašlaik, lai sarežģītā slānekļa gāzes sūknēšana atmaksātos. Taču, izrādās, Latvijas gadījumā pat šāda ekonomika neko nedotu.

Padomju laikos PSRS Ģeoloģijas ministrijas uzdevumā Latvijas Ģeoloģijas pārvalde pievērsusies potenciālajai ogļūdeņražu izpētei, tika arī pētīts slāneklis un gāzes piesātinājums tajā. Slānekļa gāze konstatēta aptuveni 600 līdz 800 metru lielā dziļumā un tik niecīgā apjomā, ka tālāki pētījumi šai virzienā netika attīstīti. "Iegūtais produkts nav komercializējams," paudis profesors.

Gan pērn, gan šogad ažiotāžu par slānekļa brīnumainajām dotībām sacēluši Latvijas politiķi, tomēr šiem paziņojumiem neesot reāla pamata, jo amerikāņi iepazinušies ar līdz šim veiktajiem pētījumiem un viņu interese noplakusi. Iespēja Latvijā iegūt slānekļa gāzi esot, taču ne ar lielu potenciālu.

Neraugoties uz dažādajiem pretargumentiem, kas pat mēģinājumus iepazīties ar Latvijas slānekļa gāzi padara par nelietderīgiem, Latvijas Enerģētikas ilgtermiņa stratēģijas projektā šis enerģijas veids ir iekļauts, turklāt ar tiešu atsauci uz amerikāņiem, raksta Neatkarīgā.

Ekonomikas ministrija vēsta, ka šobrīd apsver iespēju gatavot speciālu informatīvo ziņojumu valdībai par situāciju ar slānekļa gāzi, pēc tam valdība varētu lemt par turpmāko rīcību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas