Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Precizēta Āfrikas cūku mēra riska zonu teritorija

Precizētas Āfrikas cūku mēra (ĀCM) riska zonas Latvijā, paredz valdības otrdien apstiprinātie grozījumi noteikumos par ĀCM likvidēšanas un draudu novēršanas kārtību.

Zemkopības ministrija norāda, ka Latvijā ir konstatēti vairāki jauni mājas cūku un mežacūku saslimšanas gadījumi ar ĀCM, tādēļ tiek grozīta ĀCM pirmā, otrā un trešā riska zonu teritorija.

Turpmāk pirmajā riska zonā būs iekļauts Priekules novads, kā arī Skrundas novada Rudbāržu pagastā saglabāsies pirmā riska zona.

Otrā riska zona turpmmāk būs noteikta Vaiņodes novadā, Skrundas novada Nīkrāces pagastā un Skrundas pilsētā, un joprojām tā saglabāsies arī Skrundas novada Skrundas un Raņķu pagastā. Saldus novadā otrā riska zona joprojām saglabāsies Šķēdes, Nīgrandes, Jaunauces, Rubas, Vadakstes un Pampāļu pagastā.

Savukārt trešā riska zona turpmāk būs Saldus novada Zaņas un Ezeres pagastā, un tā saglabāsies arī Saldus novada Novadnieku, Kursīšu, Zvārdes, Saldus, Zirņu, Lutriņu un Jaunlutriņu pagastā.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos "Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība" stāsies spēkā pēc to publikācijas oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis.

Jau vēstīts, ka pirmā riska zona tiek noteikta kā aizsardzības zona ap trešo vai otro riska zonu. Dzīvas cūkas un cūkgaļu no šīs zonas drīkst izvest, ievērojot Pārtikas un veterinārā dienesta noteiktās biodrošības normas.

Otrā riska zona tiek noteikta pēc cūku mēra gadījumu konstatēšanas tikai savvaļas cūku populācijā. No šīs zonas aizliegts pārvietot dzīvas mājas cūkas. Savukārt cūkgaļu, kā arī gaļas izstrādājumus drīkst izvest, ievērojot PVD noteiktās biodrošības normas.

Trešā riska zona tiek noteikta pēc cūku mēra gadījumu konstatēšanas mājas cūku novietnēs un savvaļas cūku populācijā. No šīs teritorijas nedrīkst izvest ne dzīvas cūkas, ne cūkgaļu un tās izstrādājumus, ne arī mežacūku gaļu un tās izstrādājumus.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas